Şeful forţelor armate finlandeze, mesaj clar pentru Putin: Finlanda se pregăteşte de zeci de ani pentru un atac rusesc şi va opune o rezistenţă dură

  • Finlanda se pregăteşte de zeci de ani pentru un atac rusesc şi va opune o rezistenţă dură în cazul în care acesta va avea loc, a declarat şeful forţelor sale armate.
  • Ţara nordică şi-a construit un arsenal substanţial. Dar, în afară de echipamentul militar, a declarat generalul Timo Kivinen, un factor crucial este faptul că finlandezii ar fi motivaţi să lupte.
  • "Cea mai importantă linie de apărare se află între urechi, aşa cum dovedeşte în acest moment războiul din Ucraina", a declarat Kivinen într-un interviu.
88841 afișări
Imaginea articolului Şeful forţelor armate finlandeze, mesaj clar pentru Putin: Finlanda se pregăteşte de zeci de ani pentru un atac rusesc şi va opune o rezistenţă dură

Foto: newsbeezer

Finlanda a purtat două războaie în anii 1940 împotriva vecinului său estic, cu care împarte o graniţă de 1.300 de kilometri.

Cândva o ţară neutră militar, ea solicită acum să se alăture NATO, din cauza îngrijorărilor că Rusia ar putea invada aşa cum a făcut în Ucraina la 24 februarie. De la cel de-al Doilea Război Mondial, Helsinkiul a menţinut un nivel ridicat de pregătire militară.

"Ne-am dezvoltat în mod sistematic apărarea militară tocmai pentru acest tip de război care se desfăşoară acolo [în Ucraina], cu o utilizare masivă a puterii de foc, a forţelor blindate şi, de asemenea, a forţelor aeriene", a declarat Kivine, potrivit The Guardian.

O sută de mii de finlandezi au fost ucişi în timpul celor două războaie pe care Finlanda le-a purtat împotriva Uniunii Sovietice şi a pierdut o zecime din teritoriul său.

Naţiunea de 5,5 milioane de locuitori are un efectiv de 280.000 de soldaţi pe timp de război, cu 870.000 de soldaţi antrenaţi ca rezervişti. Nu a abolit recrutarea militară pentru bărbaţi, aşa cum au făcut multe alte naţiuni occidentale după încheierea Războiului Rece.

De asemenea, a construit unul dintre cele mai puternice arsenale de artilerie din Europa şi s-a aprovizionat cu rachete de croazieră cu o rază de acţiune de până la 370 km.

82% dintre respondenţii la un sondaj realizat la 18 mai de Ministerul Apărării au declarat că ar fi dispuşi să participe la apărarea naţională dacă Finlanda ar fi atacată.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici