Senatul francez are un preşedinte socialist pentru prima dată în istorie

Jean-Pierre Bel, liderul senatorilor socialişti, a fost ales sâmbătă la conducerea Senatului francez, devenind primul preşedinte socialist din istoria acestei instituţii, la o săptămână după ce stânga a preluat în mod istoric controlul în această Cameră a Parlamentului francez.

90 afișări
Imaginea articolului Senatul francez are un preşedinte socialist pentru prima dată în istorie

Jean-Pierre Bel (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Senatorul de Ariege, puţin cunoscut opiniei publice, devine la 59 de ani al doilea om în statul francez.

El a fost ales din primul tur, cu 179 de voturi, faţă de 134 de voturi cât a obţinut preşedintele în exerciţiu din partea UMP (dreapta), Gerard Larcher, şi 29 de voturi pentru Valerie Letard (centru).

Alegerea lui Bel la conducerea Senatului era aşteptată după ce această instituţie, responsabilă alături de Adunarea Naţională cu examinarea şi votarea legilor şi tratatelor, a virat spre stânga duminica trecută, în pofida unui mod de scrutin foarte complex care a favorizat mult timp dreapta.

Acest "seism" politic, în condiţiile în care Senatul era controlat din 1958 de dreapta, a apărut ca un avertisment dur pentru preşedintele Nicolas Sarkozy înaintea alegerilor prezidenţiale din aprilie şi mai.

După anunţarea rezultatului, senatorii noii majorităţi de stânga s-au ridicat pentru a aplauda. Cei de dreapta au aplaudat de asemenea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici