Separatiştii proruşi din estul Ucrainei încearcă să obţină "legitimitate" prin alegerile de duminică

Alegerile prezidenţiale şi legislative de duminică vor "oferi legitimitate" noii puteri, a declarat vineri un oficial al "Republicii Doneţk", autoproclamate de separatiştii proruşi în estul Ucrainei, relatează AFP.

351 afișări
Imaginea articolului Separatiştii proruşi din estul Ucrainei încearcă să obţină "legitimitate" prin alegerile de duminică

Separatiştii proruşi din estul Ucrainei încearcă să obţină "legimitate" prin alegerile de duminică (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Aceste alegeri sunt importante, pentru că ele vor oferi legitimitate puterii noastre şi ne vor îndepărta şi mai mult de Kiev", a dat asigurări Roman Liaghin, şeful comisiei electorale înfiinţate pentru aşa-zisele scrutine parlamentare şi prezidenţiale care vor avea loc duminică în republicile autoproclamate Doneţk şi Lugansk, în estul Ucrainei.

"Este regretabil că Statele Unite şi Uniunea Europeană au anunţat deja că nu vor recunoaşte rezultatele acestor alegeri. Această atitudine nu este constructivă", a adăugat Liaghin în cursul unei conferinţe de presă, la Doneţk.

Liaghin a anunţat că peste trei milioane de buletine de vot au fost tipărite şi că aproximativ 34.00 de persoane au votat deja pe Internet. El a adăugat că aproximativ 50 de observatori sunt aşteptaţi pentru alegeri, în special din Rusia, Serbia, Muntenegru, Israel şi Statele Unite. "Aceşti observatori nu reprezintă Statele Unite, ci diverse organizaţii", a precizat Liaghin.

Un observator francez, Jean-Luc Schaffhauser, membru al Parlamentului European şi apropiat de partidul de extremă-dreapta Frontul Naţional, prezent la această conferinţă de presă, a declarat că a venit "cu titlu personal" şi nu reprezintă Parlamentul.

Republicile Doneţk şi Lugansk, autoproclamate în aprilie de separatiştii proruşi, se pregătesc să-şi aleagă fiecare duminică un preşedinte şi Parlamentul.

Rusia a anunţat că va recunoaşte rezultatele acestor alegeri, contrar Kievului, Uniunii Europene şi Statelor Unite, care consideră că scrutinele organizate de separatiştii proruşi din estul Ucrainei contravin procesului de pace deschis prin acordurile de la Minsk din 5 septembrie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici