Serbia a denunţat rezoluţia prin care PE îi cere să ia atitudine faţă de Vojislav Seselj

Serbia a considerat joi "insultătoare" rezoluţia prin care Parlamentul European (PE) a îndemnat Belgradul să ia măsuri împotriva îndemnurilor la ură ale ultranaţionalistului Vojislav Seselj, liberat provizoriu recent de Tribunalul Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie.

178 afișări
Imaginea articolului Serbia a denunţat rezoluţia prin care PE îi cere să ia atitudine faţă de Vojislav Seselj

Vojislav Seselj (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Rezoluţia "contravine cetăţenilor sârbi şi este foarte dezamăgitoare", a declarat premierul sârb Aleksandar Vucici, adăugând, de asemenea, că este "insultătoare" pentru ţara sa, care, de altfel, are statut de candidat la aderare la Uniunea Europeană.

"Fie este vorba de o ipocrizie inimaginabilă, fie de o voinţă de a aduce prejudicii Serbiei din motive politice", a continuat el.

Într-o rezoluţie adoptată joi, PE "condamnă ferm (...) retorica războinică" a ultranaţionalistului sârb Vojislav Seselj, dar şi "tentativele acestuia de a devia Serbia de la viitorul său european".

Deputaţii europeni deplâng "absenţa veritabilă a reacţiei politice şi juridice din partea autorităţilor sârbe" faţă de aceste declaraţii şi îndeamnă Belgradul să "condamne orice manifestare publică de incitare la ură".

Vucici, un fost ultranaţionalist apropiat de Seselj în anii '90, în prezent reconvertit în proeuropean, a respins orice legătură între politica sa şi cea a lui Seselj. El a criticat aspru maniera în care ultranaţionalistul sârb a fost eliberat la începutul lui noiembrie de TPI.

"Scuzaţi-mă! Cine l-a eliberat (...)? Noi sau voi? Aţi cerut părerea noastră? Ei bine, nu. Suntem doar preocupaţi de cetăţeanul nostru şi am făcut aşa cum ne-aţi cerut", a afirmat el.

Vojislav Seselj, în vârstă de 60 de ani, deţinut de aproape 12 ani într-o închisoare a TPI, unde era judecat pentru crime de război, a fost eliberat din motive de sănătate.

Revenit la Belgrad, Seselj a afirmat că TPI "nu a pus nicio condiţie" pentru eliberarea sa. "Nu mi-au cerut nimic (...), s-au grăbit să scape de mine", a spus el în faţa presei.

Acuzat de persecuţii etnice împotriva croaţilor, musulmanilor şi altor popoare în timpul războiului care a fărâmiţat fosta Iugoslavie la începutul anilor '90, Seselj a fost supus în decembrie unei operaţii de cancer la colon.

Serbia a acceptat revenirea în ţară a ultranaţionalistului, condamnat în repetate rânduri pentru sfidarea tribunalului în cursul procesului său, cu condiţia ca el să accepte o liberare provizorie, ceea ce Seselj a refuzat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici