Serghei Lavrov consideră o "glumă" sugestia ca Rusia să-i ofere azil lui Bashar al-Assad

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a confirmat joi că Moscova a fost solicitată pentru a oferi azil politic preşedintelui sirian Bashar al-Assad, dar a considerat că este vorba despre o glumă.

259 afișări
Imaginea articolului Serghei Lavrov consideră o "glumă" sugestia ca Rusia să-i ofere azil lui Bashar al-Assad

Bashar al-Assad (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În urma discuţiilor cu omologul său german Guido Westerwelle la Moscova, Lavrov a dezvăluit că Germania a sugerat în iunie Rusiei să acorde azil politic lui Bashar al-Assad.

"În ceea ce ne priveşte, am crezut că a fost o glumă", a declarat oficialul rus.

Cotidianul rus Kommersant a scris, miercuri, că occidentalii depun eforturi pentru a convinge Rusia să îi acorde azil politic preşedintelui sirian Bashar al-Assad, după ce un acord internaţional a fost încheiat sâmbătă la Geneva în privinţa principiilor unei tranziţii politice în Siria.

"Ţările occidentale, şi în special Statele Unite, desfăşoară eforturi active pentru a convinge Moscova să îl ia pe liderul sirian şi să îi acorde azil politic", afirmă cotidianul, citând o sursă diplomatică rusă. 

Dar "noi nu am avut şi nu avem intenţia de a-l lua pe Assad" în Rusia, a afirmat sursa citată.

La rândul său, o sursă diplomatică occidentală nici nu a confirmat, nici nu a infirmat informaţiile cu privire la această "propunere insistentă" făcută Moscovei.

Sâmbătă, la Geneva, cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU (Statele Unite, China, Rusia, Franţa, Marea Britanie), Turcia şi ţările reprezentând Liga Arabă au convenit asupra principiilor unei tranziţii în Siria, unde o revoltă împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad a devenit un conflict armat.

Chiar dacă numele preşedintelui sirian nu figurează în acest acord, documentul stipulează că sirienii sunt cei care trebuie să îşi hotărască viitorul, şi "nu există nicio şansă să îi permită acestuia să continue" să rămână la putere, potrivit purtătoarei de cuvânt a diplomaţiei americane, Victoria Nuland, citată de cotidian. 

Astfel, Statele Unite interpretează adoptarea acestui text drept un "acord indirect al Moscovei pentru plecarea lui Assad" de la putere, afirmă Kommersant.

Preşedintele sirian, care până în prezent s-a opus ferm plecării sale de la putere, a "sugerat pentru prima dată clar că este dispus să renunţe la funcţie (...), dacă acest lucru va conduce la rezolvarea conflictului", potrivit unui interviu publicat marţi de cotidianul turc Cumhuriyet, aminteşte cotidianul. 

"Astfel, plecarea lui Bashar al-Assad într-o altă ţară, inclusiv Rusia, nu pare foarte improbabilă", adaugă acesta.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici