Serghei Lavrov: Ingerinţa SUA în afacerile altor state este o lovitură pentru stabilitatea mondială

Ingerinţa Statelor Unite şi statelor occidentale în afacerile interne ale altor ţări aduc o lovitură grea stabilităţii internaţioale, a declarat ministrul rus de Externe Serghei Lavrov într-un interviu acordat cotidianului norvegian Verdens Gang, citat de agenţia Tass, în pagina electronică.

2942 afișări
Imaginea articolului Serghei Lavrov: Ingerinţa SUA în afacerile altor state este o lovitură pentru stabilitatea mondială

Serghei Lavrov (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Lumea a intrat într-o perioadă de tranziţie şi, după toate aparenţele, situaţia este acum mai mult decât o altă etapă a istoriei - ne confruntăm cu o schimbare a epocilor", a declarat el. "Are loc o redistribuire a echilibrului global de forţe şi apariţia unui nou sistem policentric al ordinii mondiale", a adăugat el.

"Situaţia internaţională se caracterizează printr-o turbulenţă tot mai mare şi imprevizibilitate, o intensificare a competiţiei globale care cuprinde nu numai economia şi politica, ci, alături de ele, valorile şi modelele de dezvoltare", a explicat Lavrov.

"Formarea noii lumi merge mână în mână cu alţi numeroşi factori care fac imaginea relaţiilor internaţionale mult mai neregulată şi mai multiformă decât anterior", a adăugat el.

"Provocările transfrontaliere precum răspândirea armelor de distrugere în masă, terorismul internaţional, traficul de droguri, crima organizată, epuizarea resurselor şi alimentelor, epidemiile, migrarea ilegală, schimbările climatice şi multe altele se acumulează", a continuat Lavrov.

"Zonele de conflict se extind şi conflictele izbucnesc cu o frecvenţă mai mare din cauza agravării crizelor interne amplificate de cauze interetnice şi interreligioase", a afirmat el. "Extremiştii religioşi, inclusiv cei uniţi sub egida aşa-numitului Stat Islamic, râvnesc la puterea etatică în numeroase ţări din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord", a adăugat el.

Toate acestea produc agregarea elementelor haosului şi anarhiei în afacerile internaţionale, consideră ministrul rus.

Lavrov este încrezător însă că problemele mondiale actuale pot fi rezolvate doar prin eforturi colective ale comunităţii internaţionale pe baza rolului central al ONU. Aceasta presupune elaborarea unor abordări comune fără standarde duble.

"Din nefericire, observăm încercări din partea Statelor Unite şi a altor ţări occidentale de a impune modelele lor altora, de a se amesteca în afacerile interne ale unor state suverane pentru a-şi atinge propriile obiective geopolitice", a afirmat Lavrov. "Aceste metode de acţiune au deschis uşa bombardamentelor în Iugoslavia, incursiunilor în Irak, atacurilor în Libia şi destabilizării în Siria", a adăugat el. "Toate acestea aduc o lovitură grea stabilităţii internaţionale", a continuat el.

"Rusia intenţionează să continue să promoveze o agendă unificatoare pe scena internaţională. Noi suntem dispuşi să construim relaţii cu toate statele şi asociaţiile care se arată pregătite să ne întâlnim la jumătatea drumului - destul de natural, pe baze de egalitate, beneficii mutuale şi respect reciproc", a conchis ministrul rus de Externe.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici