Serghei Lavrov: Noile violenţe din Ucraina sunt generate de atacurile armatei ucrainene

Noile violenţe din Ucraina, soldate cu zeci de morţi în ultimele zile, au fost generate de atacurile "permanente" ale armatei ucrainene asupra unor "zone locuite", afirmă ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de AFP.

1136 afișări
Imaginea articolului Serghei Lavrov: Noile violenţe din Ucraina sunt generate de atacurile armatei ucrainene

Serghei Lavrov (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Agravarea situaţiei este rezultatul atacurilor permanente ale forţelor ucrainene asupra unor zone locuite, prin încălcarea acordurilor de la Minsk", a declarat Lavrov, conform unui comunicat oficial, după o discuţie telefonică pe care a avut-o cu secretarul de Stat american, John Kerry.

Un atac insurgent cu rachete în oraşul ucrainean Mariupol a provocat sâmbătă moartea a 30 de persoane.

Conflictul separatist din estul Ucrainei, izbucnit în martie 2014, s-a soldat, potrivit estimărilor, cu aproape 5.000 de morţi.

"Preşedintele Petro Poroşenko nu a răspuns încă propunerii preşedintelui rus Vladimir Putin privind retragerea armamentului greu de pe linia de contact fixată între forţele ucrainene şi insurgenţii proruşi", a continuat Lavrov.

"Autorităţile ucrainene nu au îndeplinit obligaţia de lansare a unui proces constituţional total, cu participarea reprezentanţilor tuturor regiunilor şi a tuturor forţelor politice ale ţării. Nu există nicio anchetă privind numeroasele crime comise în timpul conflictului ucrainean", a insistat şeful diplomaţiei ruse.

"Statele Unite trebuie să utilizeze influenţa asupra autorităţilor ucrainene pentru a nu aplica scenariul militar", a subliniat Lavrov.

Alianţa Nord-Atlantică, Uniunea Europeană şi Statele Unite au condamnat vehement atacul insurgent care a vizat sâmbătă oraşul ucrainean Mariupol, soldat cu 30 de morţi, cerând Rusiei să înceteze imediat susţinerea acordată rebelilor separatişti.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici