Serghei Lavrov: Opoziţia ucraineană este condusă de "extremişti înarmaţi". Ministrul rus de Externe denunţă o ameninţare la adresa suveranităţii Ucrainei

Opoziţia ucraineană este condusă de "extremişti înarmaţi", iar acţiunile lor reprezintă o ameninţare directă pentru suveranitatea Ucrainei, a declarat sâmbătă ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de Sky News. Lavrov a denunţat atitudinea opoziţiei ucrainene după acordul încheiat cu o zi înainte cu preşedintele Viktor Ianukovici şi a avertizat împotriva unei ameninţări la adresa suveranităţii Ucrainei, relatează AFP.

675 afișări
Imaginea articolului Serghei Lavrov: Opoziţia ucraineană este condusă de "extremişti înarmaţi". Ministrul rus de Externe denunţă o ameninţare la adresa suveranităţii Ucrainei

Serghei Lavrov (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Lavrov a cerut, de asemenea, Germaniei, Poloniei şi Franţei să îşi folosească influenţa pentru a asigura respectarea imediată a acordului din 21 februarie, relatează Reuters.

Serghei Lavrov denunţă o ameninţare la adresa suveranităţii Ucrainei

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a denunţat sâmbătă atitudinea opoziţiei ucrainene după acordul încheiat cu o zi înainte cu preşedintele Viktor Ianukovici şi a avertizat împotriva unei ameninţări la adresa suveranităţii Ucrainei, relatează AFP.

"Opoziţia nu numai că nu şi-a îndeplinit nici una dintre obligaţii, ci a avansat şi noi cerinţe, supunându-se extremiştilor înarmaţi şi jefuitorilor ale căror acte constituie o ameninţare directă pentru suveranitatea şi ordinea constituţională a Ucrainei", a declarat Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

Lavrov a avut o discuţie prin telefon cu omologii săi german Frank-Walter Steinmeier, francez Laurent Fabius şi polonez Radoslaw Sikorski, şi şi-a exprimat faţă de ei "cea mai profundă îngrijoare cu privire la incapacitatea semnatarilor acordului din 21 februarie de la Kiev" de a-şi îndeplini obligaţiile, potrivit aceleiaşi surse.

El le-a cerut să se folosească de "influenţa (pe care o au) asupra opoziţiei pentru a obţine o punere în aplicare rapidă" a acestui acord.

Potrivit comunicatului, interlocutorii lui Lavrov "au împărtăşit îngrijorarea Rusiei, au recunoscut că opoziţia nu şi-a îndeplinit partea sa de obligaţii şi a promis că va lua măsuri urgente pentru ca acordurile să fie puse în aplicare".

În două declaraţii distincte publicate anterior la Berlin şi Paris, Steinmeier şi Fabius au cerut Guvernului şi opoziţiei din Ucraina să respecte acordul de ieşire din criză, care prevede concesii importante din partea lui Ianukovici.

Opoziţia a început, sâmbătă, să acapareze pârghiile puterii în Ucraina, dar preşedintele ucrainean, care o vreme a fost de negăsit, a denunţat de la Harkov (estul Ucrainei) o "lovitură de stat" şi a refuzat să demisioneze.

Preşedintele comisie parlamentare pentru Afaceri Externe din Dumă (Camera inferioară a Parlamentului rus), Aleksei Puşkov, a deplâns, la rândul său, "tristul final" al preşedintelui ucrainean.

"I se permite oricui să intre în reşedinţa lui Ianukovici, Mejiguiria, de la periferia Kievului: el a fugit, garda sa de securitate a fugit, personalul reşedinţei sale a fugit (...) trist final pentru un preşedinte", a scrist el pe contul său de Twitter.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici