Serviciile secrete americane ştiau că Nidal Hasan voia să contacteze reţeaua al-Qaida

Serviciile americane de informaţii ştiau de mai multe luni că maiorul Nidal Hasan încerca să contacteze persoane asociate reţelei al-Qaida, au declarat luni doi oficiali americani, citaţi de ABC News.

67 afișări
Imaginea articolului Serviciile secrete americane ştiau că Nidal Hasan voia să contacteze reţeaua al-Qaida

Serviciile secrete americane ştiau că Nidal Hasan voia să contacteze reţeaua al-Qaida (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit oficialilor, nu se ştie dacă agenţiile de informaţii au anunţat armata că unul din ofiţerii săi încearcă să ia legătura cu figuri importante ale al-Qaida.

Un oficial de rang înalt din cadrul Congresului a precizat că Agenţia Centrală pentru Informaţii (CIA) a refuzat până în prezent să informeze comisiile pentru serviciile secrete despre ceea ce ştiau în legătură cu acţiunile lui Hasan. Congresul i-a cerut directorului CIA, Leon Panetta, şi celui al Comunităţii naţionale de Informaţii, Dennis Blair, să "păstreze" toate documentele şi dosarele serviciilor de informaţii referitoare la Hasan, potrivit congresmenului.

Anchetatorii vor să afle dacă Hasan a păstrat legătura cu liderul radical din statul Virginia Anwar al Awlaki, care locuieşte în prezent în Yemen şi care administrează un site ce promovează jihadul în lume împotriva Statelor Unite.

Într-un articol publicat luni pe blogul său, intitulat "Nidal Hasan a făcut ceea ce trebuia", Awlaki l-a calificat pe acesta drept un "erou" şi "un bărbat cu conştiinţă care nu a mai putut suporta contradicţia dintre a fi musulman şi a servi în armata care luptă împotriva propriului său popor".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici