Serviciile secrete americane suspectează Iranul că le-a oferit recompense insurgenţilor talibani

  • Servicii secrete din SUA: Iranul le-a oferit recompense insurgenţilor talibani pentru a comite atacuri în Afganistan
  • Surse CNN: Iranul a efectuat plăţi pentru cel puţin şase atacuri
  • Pentagon: Statele Unite au cerut în mod repetat Iranului să înceteze acţiunile ostile
1122 afișări
Imaginea articolului Serviciile secrete americane suspectează Iranul că le-a oferit recompense insurgenţilor talibani

Serviciile de informaţii din SUA suspectează că Iranul le-a oferit recompense militanţilor talibani pentru a ataca militari americani şi trupe ale coaliţiei internaţionale din Afganistan, informează CNN.

Serviciile secrete americane au identificat plăţi efectuate pentru cel puţin şase atacuri comise de insurgenţii talibani afgani în ultimul an, inclusiv pentru un atac sinucigaş care a vizat o bază aeriană americană în decembrie 2019.

"Au fost oferite recompense de un guvern străin" reţelei Haqqani, un grup terorist care are legături strânse cu Mişcarea talibanilor afgani pentru atacul care a vizat Baza aeriană Bagram pe 11 decembrie 2019. Atacul s-a soldat cu moartea a doi civili şi rănirea altor 70 de persoane.

Numele guvernului străin care a oferit recompensele nu a fost dezvăluit deoarece raportul este clasificat, însă două surse din cadrul serviciilor de informaţii militare americane au declarat că este vorba de Iran.

În urmă cu câteva luni, serviciile secrete americane au evocat ipoteza că şi Rusia le-a oferit recompense insurgenţilor talibani afgani pentru atacuri asupra militarilor americani ori din ţări aliate. Moscova a negat acuzaţiile.

Referitor la acuzaţiile aduse Iranului, Departamentul american al Apărării a transmis că nu face comentarii publice pe tema rapoartelor secrete. "Administraţia Donald Trump a cerut în mod repetat, atât public, cât şi privat Iranului, să înceteze activităţile ostile şi comportamentul destabilizator în Orientul Mijlociu şi în alte zone din lume. În timp ce Statele Unite, aliaţii din cadrul NATO şi partenerii de coaliţie lucrează pentru a facilita sfârşitul a 19 ani de conflict sângeros, influenţa inamică a Iranului încearcă să submineze procesul de pace afgan şi să alimenteze continuarea violenţelor şi instabilităţii", a declarat maiorul Rob Lodewick, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Administraţia Iranului nu a avut deocamdată nicio replică la aceste acuzaţii.

Tensiunile dintre SUA şi Iran s-au amplificat după de armata americană l-a asasinat în ianuarie, la Bagdad, pe generalul iranian Qassem Soleimani, comandantul Forţei Quds din cadrul Gardienilor Revoluţiei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici