Serviciile secrete din SUA, acuzate că oferă Israelului date despre poziţii militare din Fâşia Gaza

Serviciile secrete americane oferă Israelului informaţii esenţiale despre obiective militare inamice, inclusiv despre poziţii ale militanţilor Hamas din Fâşia Gaza.

399 afișări
Imaginea articolului Serviciile secrete din SUA, acuzate că oferă Israelului date despre poziţii militare din Fâşia Gaza

Serviciile secrete din SUA, acuzate că oferă Israelului date despre poziţii militare din Fâşia Gaza (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

În ultimii zece ani, Agenţia americană pentru Securitatea Naţională (NSA) din SUA a suplimentat asistenţa în materie de spionaj oferită Israelului. NSA, în colaborare cu serviciile secrete britanice şi canadiene, oferă date esenţiale serviciului israelian SIGINT (Unitatea 8200), în principal despre poziţii militare inamice, relatează publicaţia The Intercept citând documente oferite de fostul consultant NSA Edward Snowden, refugiat în Rusia.

Potrivit documentelor, Statele Unite obţin date inclusiv de la ţări arabe partenere şi de la Autoritatea Palestiniană, pe care, apoi, există suspiciuni că le-ar oferi Israelului.

"Statele Unite au fost implicate în toate iniţiativele diplomatice care au avut loc în Orientul Mijlociu în ultimii 20 de ani", notează analistul liberal Kevin Drum. În acelaşi timp, "Administraţia Barack Obama a acceptat săptămâna trecută să furnizeze Israelului noi tipuri de armament, inclusiv obuze de mortieră de calibrul 120 mm şi 40 mm", conform CNN.

"Noile documente oferite de Edward Snowden evidenţiază un aspect crucial: agresiunea israeliană ar fi imposibilă fără susţinerea constantă a Administraţiei americane (...)", constată The Intercept.

Săptămâna trecută, Navi Pillay, Înaltul comisar ONU pentru Drepturile Omului, afirma că Statele Unite furnizează armament Israelului şi nu depun suficiente eforturi pentru oprirea conflictului din Fâşia Gaza. "Statele Unite au influenţă asupra Israelului şi ar trebui să facă mai mult pentru evitarea victimelor civile, pentru a aduce părţile la masa dialogului", a declarat Navi Pillay, conform ziarului La Repubblica. "Statele Unite nu doar că oferă Israelului artilerie grea, dar au oferit şi un miliard de dolari pentru a ajuta Israelul să aibă un sistem antirachetă. Un sistem de protecţie pe care civilii din Fâşia Gaza nu pot conta", a adăugat Pillay.

Navi Pillay a acuzat Israelul că sfidează în mod deliberat dreptul internaţional în ofensiva împotriva mişcării islamiste palestiniene Hamas. În ultima conferinţă de presă susţinută la Geneva înainte de finalul mandatului de şase ani, Navi Pillay a condamnat atacurile desfăşurate de armata israeliană în Fâşia Gaza împotriva unor locuinţe, şcoli, spitale şi centre ONU. "Niciunul nu pare a fi un act accidental. Par să fie acte de sfidare deliberate la adresa obligaţiilor care decurg din dreptul internaţional", pe care Israelul trebuie să le respecte, a afirmat Înaltul comisar ONU pentru Drepturile Omului. "Este absolut incontestabil că principiile de proporţionalitate şi precauţie au fost ignorate" de Israel, a declarat Navi Pillay. "Nu putem tolera această stare de impunitate", a adăugat oficialul ONU.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici