Serviciile secrete din SUA se tem că Arabia Saudită vrea să dezvolte arme nucleare

  • The New York Times: Agenţiile de informaţii din SUA monitorizează activităţile nucleare ale Arabiei Saudite
  • Arabia Saudită este suspectată că ar colabora cu Administraţia Chinei într-un presupus program nuclear militar
  • Administraţia de la Riyad este deranjată de activităţile nucleare ale Iranului şi ar putea încerca să fabrice arme atomice
1468 afișări
Imaginea articolului Serviciile secrete din SUA se tem că Arabia Saudită vrea să dezvolte arme nucleare

Serviciile secrete din SUA se tem că Arabia Saudită vrea să dezvolte arme nucleare

Serviciile secrete americane monitorizează eforturile Arabiei Saudite de a dezvolta capabilităţi pentru producerea de combustibil nuclear, o situaţie care ar deschide posibilitatea fabricării de bombe atomice, afirmă surse citate de cotidianul The New York Times.

În ultimele săptămâni, agenţiile de informaţii au analizat date clasificate despre eforturile Arabiei Saudite, în colaborare cu Administraţia Chinei, de a dezvolta capacităţi industriale pentru a produce combustibil nuclear. Analizele au generat semnale de alarmă privind un posibil efort secret al Arabiei Saudite şi Chinei de a produce uraniu care să poată fi purificat pentru a fi utilizat la arme nucleare, au declarat oficiali de la Washington.

În cadrul eforturilor de supraveghere, a fost identificată o structură nouă în apropierea unei fabrici de panouri solare din Riyad, iar experţii serviciilor din SUA şi specialişti independenţi cred că ar putea fi un element al reţelei secrete de instalaţii nucleare. Potrivit oficialilor americani, eforturile Arabiei Saudite sunt într-o etapă incipientă, iar analiza va trebui să genereze concluzii clare. Chiar dacă Riyadul a iniţiat un program atomic militar, va avea nevoie de câţiva ani pentru a fabrica un ogiv, subliniază experţii americani.

Oficialii saudiţi au semnalat determinarea de a menţine pasul cu Iranul, iar eforturile par să se fi intensificat de când preşedintele Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul. Prinţul moştenitor saudit, Mohammed bin Salman, a declarat în 2018 că Arabia Saudită va încerca să se doteze cu arme atomice dacă Iranul va continua presupusul program atomic militar. Iranul, principalul inamic regional al Arabiei Saudite, susţine că nu are niciun program nuclear militar.

Oficialii de la Casa Albă nu par să fie prea afectaţi de semnalele serviciilor de informaţii. Potrivit Administraţiei Donald Trump, până când Iranul nu va finaliza programul nuclear, Arabia Saudită probabil va menţine deschisă posibilitatea de a produce combustibil nuclear şi de a fabrica arme atomice.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici