Serviciul rus pentru Informaţii Externe: Situaţia din Ucraina este asemănătoare cu cea dinaintea invaziei ruse în Georgia

Actualele tensiuni în relaţia cu Ucraina sunt asemănătoare cu situaţia din 2008, înaintea conflictului militar dintre Rusia şi Georgia, arată un raport elaborat de Serviciul rus pentru Informaţii Externe (SVR), care susţine însă că Administraţia de la Moscova nu pregăteşte invadarea Ucrainei.

17207 afișări
Imaginea articolului Serviciul rus pentru Informaţii Externe: Situaţia din Ucraina este asemănătoare cu cea dinaintea invaziei ruse în Georgia

Serviciul rus pentru Informaţii Externe: Situaţia din Ucraina este asemănătoare cu cea dinaintea invaziei ruse în Georgia

"Am observat o situaţie similară în Georgia, înaintea evenimentelor din 2008", arată raportul Serviciului rus pentru Informaţii Externe (SVR), citat de agenţiile Interfax şi Reuters.

Preşedintele georgian din acea perioadă, Miheil Saakaşvili, "a plătit un preţ mare în acel război", subliniază raportul.

Rusia a invadat scurt timp regiuni din Georgia în anul 2008, iar în unele zone separatiste georgiene sunt şi acum militari ruşi.

Însă Serviciul rus pentru Informaţii Externe (SVR) a catalogat drept "absolut false" informaţiile privind mobilizarea de către Rusia a zeci de mii de militari în apropierea frontierelor Ucrainei. "Oficiali de la Washington au speriat în ultima perioadă comunitatea internaţională în legătură cu presupusele pregătiri făcute de Rusia pentru o agresiune împotriva Ucrainei. Pe baza acestor informaţii, Departamentul de Stat le-a comunicat aliaţilor şi partenerilor pe canale diplomatice informaţii absolut false despre concentrarea de forţe pe teritoriul ţării noastre pentru o invazie militară în Ucraina", precizează SVR, conform agenţiei Interfax.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat săptămâna trecută că Rusia a mobilizat trupe suplimentare la frontiera ţării sale. "Eu sper că întreaga lume va putea vedea clar acum cine vrea cu adevărat pace şi cine concentrează aproape 100.000 de militari la frontierele noastre", a declarat Volodimir Zelenski duminica trecută.

Administraţia Vladimir Putin a respins imediat sugestiile privind vreun plan de invadare a Ucrainei. "Este vorba de o tentativă nefondată de instigare la tensiuni", a reacţionat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Alianţa Nord-Atlantică a avertizat Rusia să evite "acţiunile agresive" la frontiera cu Ucraina.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici