Shimon Peres, fostul preşedinte al Israelului, a încetat din viaţă la vârsta de 93 de ani/ BIOGRAFIE: Laureat al Premiului Nobel pentru Pace, ultimul dintre fondatorii statului Israel

Shimon Peres, premier şi ulterior preşedinte al Israelului şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a decedat miercuri la Tel Aviv, după ce în urmă cu două săptămâni a suferit un accident vascular major, informează BBC News online.

3015 afișări
Imaginea articolului Shimon Peres, fostul preşedinte al Israelului, a încetat din viaţă la vârsta de 93 de ani/ BIOGRAFIE: Laureat al Premiului Nobel pentru Pace, ultimul dintre fondatorii statului Israel

Shimon Peres, fostul preşedinte al Israelului, a încetat din viaţă la vârsta de 93 de ani (ImagineŞ AFP/ Mediafax Foto)

Peres era internat la secţia de terapie intensivă a Centrului Medical Sheba, după ce a suferit un accident vascular major pe data de 13 septembrie.

În urma accidentului vascular, pacientul şi-a revenit parţial, însă starea lui de sănătate s-a înrăutăţit brusc marţi.

Shimon Peres a fost de două ori premier şi a avut un mandat de preşedinte al Israelului.

În 1994, pentru rolul jucat în negocierile unui acord de pace cu palestinienii, Shimon Peres a primit Premiul Nobel pentru Pace, alături de premierul Yitzhak Rabin, care a fost ulterior asasinat, şi liderul palestinian Yasser Arafat.

La un moment dat, Peres a afirmat că palestinienii sunt "cei mai apropiaţi vecini" ai Israelului şi ar putea deveni "cei mai apropiaţi prieteni".

Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi-a exprimat regretul profund pentru decesul fostului preşedinte, iar Barack Obama l-a numit pe Peres "prieten drag", spunând despre acesta că "A fost ghidat de o viziune a demnităţii umane şi a progresului despre care a ştiut că oamenii buni o pot împreună împlini."

BIOGRAFIE: Shimon Peres, ultimul dintre fondatorii statului Israel

Fostul preşedintele israelian Shimon Peres este ultimul dintre părinţii fondatori ai Israelului, cu o aură internaţională ce îi va lipsi acestui stat.

La vârsta de 90 de ani, atunci când şi-a încheiat mandatul de preşedinte, Peres a demonstrat o anduranţă ieşită din comun, fiind prezent de 65 de ani pe scena politică.

El avea grijă de sănătatea sa. Peres a mărturisit într-o zi că secretul longevităţii sale constă în practicarea gimnasticii zilnice, în a mânca puţin şi a bea unul sau două pahare de vin bun.

"Toată lumea mănâncă de trei ori pe zi. Mânânci de trei ori şi te îngraşi. Dar dacă citeşti de trei ori pe zi, devii înţelept, şi este mai bine să fii înţelept decât gras", recomanda el într-un interviu acordat AFP în decembrie 2012, precizând că nu doarme decât patru sau cinci ore pe noapte.

După o vizită la Vatican pentru o întâlnire în vederea rugăciunii cu Papa Francisc şi cu vechiul său "partener de pace", preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, el spunea: "Stă în puterea noastră să aducem pacea copiilor noştri. Este misiunea noastră sfântă de părinţi".

A fost ales al nouălea şef al statului Israel în 2007, el s-a folosit până la capăt de această funcţie în mare parte protocolară pentru a promova pacea, până în punctul în care a iritat dreapta naţionalistă şi a părut deseori ca fiind singurul opozant al premierului Benjamin Netanyahu.

Figură istorică a Partidului Muncii, formaţiunea fondatoare a statului Israel, nu a ezitat să-l părăsească pentru a se alătura formaţiunii Kadima a lui Ariel Sharon, un alt monstru sacru al politicii israeliene, cu scopul de a promova pacea, care, potrivit lui, constituie obiectul vieţii sale.

Shimon Peres, numărul doi al Guvernului Ehud Olmert, a exercitat practic toate funcţiile ministeriale pe parcursul unei impresionante cariere: de două ori şef al Guvernului, ministru de Externe, al Apărării, de Finanţe, de Informaţii, al Transporturilor, Integrării, etc.

Funcţia de preşedinte i-a scăpat printre degete în 2000, când a pierdut alegerile în faţa lui Moshe Katzav.

Traseul său politic a fost marcat de numeroase meandre. Clasat în rândul membrilor importanţi ai Partidului Muncii, el a garantat, în timpul mandatului său de ministru al Apărării, în anii '70, înfiinţarea primelor colonii evreieşti în Cisiordania ocupată.

El şi-a câştigat ulterior reputaţia de "mesager al păcii", jucând un rol foarte important în acordurile de la Oslo, încheiate cu liderul istoric palestinian Yasser Arafat, în 1993, pe fondul scepticismului premierului de atunci, Yitzhak Rabin.

Peres, care a promovat mult timp un "nou Orient Mijociu", a obţinut în 1994 premierul Nobel pentru Pace, pe care l-a împărţit cu Rabin şi Arafat.

Shimon Peres a dat dovadă de tenacitate. El deţine fără îndoială un record al înfrângerilor, cum ar fi eşecurile înregistrate în alegerile legislative din 1977, 1981, 1984, 1988 şi 1996, formându-şi o imagine de "etern învins".

După fiecare dintre aceste eşecuri el s-a ridicat, intenţionând să mai adauge câteva capitole la acest destin ieşit din comun.

Născut la Vushneva (Polonia), la 2 august 1923, a emigrat în teritoriile palestiniene la vârsta de 11 ani. La 29 de ani, la patru ani de la întâlnirea sa cu Ben Gurion, a devenit director general al Ministerului Apărării. Israelul îi datorează industriile aeronautică şi de armament. Potrivit experţilor străini, el este şi "părintele" programului nucler israelian care a făcut din statul evreu cea de-a şasea putere atomică din lume.

Soţia sa, Sonia Peres, a decedat în 2011 la vârsta de 87 de ani.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici