Sibiu: Comitetul militar NATO stabileşte continuarea sprijinirii forţelor afgane pentru 27 de luni

Şefii apărării din cele 28 de state membre NATO, reuniţi la Sibiu, au discutat despre Planul Strategic pentru Afganistan, convenind că în următoarele 27 de luni vor continua să sprijine forţele afgane, astfel încât până la sfârşitul lui 2014 acestea să fie capabile să asigure securitatea ţării.

360 afișări
Imaginea articolului Sibiu: Comitetul militar NATO stabileşte continuarea sprijinirii forţelor afgane pentru 27 de luni

Sibiu: Comitetul militar NATO stabileşte continuarea sprijinirii forţelor afgane pentru 27 de luni (Imagine: Ovidiu Dumitru Matiu / MediafaxFoto)

Discuţiile celor 28 de şefi ai apărării din statele membre NATO, reuniţi la Sibiu la Conferinţa Comitetului Militar, s-au axat pe Planul Strategic pentru Afganistan al Alianţei (NSPA) validat de şefii de stat şi de guvern la summitul de la Chicago.

Aşa cum s-a convenit la Chicago, este în desfăşurare planificarea iniţială pentru o nouă misiune, care va consta în instruirea, consilierea şi sprijinirea Forţelor Naţionale de Securitate Afgane (ANSF).

Şefii statelor majore din ţările membre NATO au discutat despre planul implicării NATO în Afganistan după 2014, care va constitui baza de informaţii militare necesare Consiliului Nord-Atlantic în vederea stimulării unei planificări viitoare mai detaliate.

Amiralul Jim Stavridis, comandantul Comandamentului Suprem Aliat din Europa, responsabil pentru operaţiile NATO şi Generalul John Allen, comandantul Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate (ISAF) şi-au spus punctele de vedere pentru a oferi cadrul de discuţii al conferinţei.

Astfel, şefilor statelor majore din ţările membre NATO li s-a comunicat că armata afgană devine tot mai puternică şi mai încrezătoare în forţele proprii, că sunt cu adevărat pe calea cea bună în preluarea conducerii. În câteva săptămâni, ANSF vor ajunge la un efectiv de 352.000 de membri şi vor prelua conducerea, devenind capabile să asigure securitatea a trei sferturi din populaţia ţării. Acest proces are loc în toate provinciile. În prezent, 80 % din atacurile insurgenţilor au loc în zone în care locuiesc 20 % din populaţie, iar o mare parte a acestor atacuri reprezintă răspunsul la operaţiile ISAF şi ale ANSF.

Generalul Bartels, preşedintele Comitetului Militar al NATO, a încheiat reuniunea spunând: "În următoarele 27 de luni, vom continua să instruim şi să sprijinim forţele afgane, astfel încât, până la sfârşitul anului 2014, acestea să fie capabile să asigure securitatea propriei ţări. Mai avem încă de luptat din greu, iar acest lucru va constitui o provocare şi va aduce regrese inevitabile. Cu toate acestea, însă, s-au făcut, fără îndoială, progrese remarcabile în ajutorul oferit Afganistanului pentru a se dezvolta ca ţară. Noua misiune NATO nu va fi un ISAF cu alt nume, ci va urmări doar ca afganii să capete deprinderile necesare atingerii acestui scop, astfel încât să nu mai fie nevoie ca NATO să le asigure securitatea în locul lor".

Aceasta este prima reuniune a şefilor apărării în acest format, după summit-ul NATO de la Chicago, şi prima care se desfăşoară în România.

Ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, a declarat, sâmbătă, la Sibiu, la începerea lucrărilor Comitetului Militar al NATO, că, "în principiu", România va începe retragerea trupelor din Afganistan din a doua jumătate a anului viitor, calendarul fiind în curs de dezbatere.

NATO şi-a luat angajamentul ferm, în mai, la Summit-ul de la Chicago, de a-şi retrage trupele din Afganistan până la sfârşitul lui 2014, afirmându-şi însă hotărârea de a susţine Kabulul pe termen lung, pentru a împiedica revenirea talibanilor.

Alianţa Nord-Atlantică a prezentat drept "ireversibilă", la Summit, retragerea celor aproximativ 130.000 de soldaţi aflaţi încă în Afganistan, la peste zece ani de la începutul unui război din ce în ce mai nepopular.

Dar "afganii nu vor fi lăsaţi singuri", a dat asigurări preşedintele american, Barack Obama. "Nu vom dezerta", a subliniat şi premierul britanic, David Cameron.

Liderii celor aproximativ 50 de ţări care participă la operaţiunea din Afganistan au încercat să transmită un mesaj dublu: să le dea asigurări cetăţenilor lor că sfârşitul războiului se apropie şi să ofere garanţii afganilor că nu vor fi abandonaţi după 2014.

CSAT a decis, în iunie, că România va participa cu 3.390 de militari la misiuni în afara graniţelor, în 2013, cu 246 de militari mai puţini decât în 2012.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici