Sigmar Gabriel, ministrul german de Externe: Germania este pregătită să-i întindă o mână Turciei

Ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel, a declarat că Berlinul doreşte să aibă relaţii bune cu Ankara, dar a cerut schimbări în privinţa retoricii şi a politicii Turciei, pe fondul unor tensiuni de lungă durată între cele două ţări, relatează site-ul agenţiei Anadolu.

1233 afișări
Imaginea articolului Sigmar Gabriel, ministrul german de Externe: Germania este pregătită să-i întindă o mână Turciei

Sigmar Gabriel, ministrul german de Externe: Germania este pregătită să-i întindă o mână Turciei (Imagine: Hepta)

"Suntem pregătiţi să întindem o mână Turciei. Dar un nou început necesită schimbări din partea Ankarei, atât în ceea ce priveşte tonul, cât şi problemele factuale", a spus Gabriel, într-un interviu pentru publicaţia germană Stuttgarter Nachrichten.

Şeful diplomaţiei de la Berlin şi-a exprimat îngrijorarea faţă de detenţia a nouă cetăţeni germani în Turcia, inclusiv un reporter şi un activist pentru drepturile omului, care sunt acuzaţi că acordă sprijin pentru organizaţiile teroriste. El a reiterat apelul pentru eliberarea acestor cetăţeni.

În ciuda criticilor sale aspre faţă de Ankara, ministrul german de Externe nu sprijină cererile făcute de unii politicieni pentru a pune capăt discuţiilor privind aderarea Turciei la Uniunea Europeană.

"Uniunea Europeană este în principiu o comunitate de valori. Turcia a dorit de mult timp să devină membru al acestei comunităţi. Dar trebuie să accepte valorile noastre europene şi, de asemenea, să acţioneze în consecinţă", a spus Sigmar Gabriel.

Uniunea Creştin-Democrată (CDU), din care face parte şi cancelarul german Angela Merkel, şi partenerul de coaliţie Partidul Social Democrat (SDP) au fost criticate de către opoziţie pentru abordarea "prea moale" faţă de Turcia.

Relaţiile bilaterale dintre aliaţii NATO Germania şi Turcia s-au deteriorat după ce Berlinul a acordat azil politic unor oficiali militari turci suspectaţi de implicare în lovitura de stat eşuată din 2016.

Recent, Germania a decis să retragă trupele şi avioanele de recunoaştere germane din baza turcă de la Incirlik, după ce oficialii turci au refuzat să permită accesul în bază pentru membrii Parlamentului german.

În trecut, Germania le-a interzis politicienilor turci să se adreseze expaţilor în cadrul unor mitinguri pentru organizarea referendumului de extindere a prerogativelor prezidenţiale. În replică, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat Germania de "tactici naziste". Berlinul şi-a manifestat în repetate rânduri îngrijorarea cu privire la tendinţa de guvernare autoritară în Turcia.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici