Siria afirmă că respectă suveranitatea Libanului, dar recunoaşte că i-a urmărit pe rebeli în teritoriul libanez

Siria a anunţat că i-a urmărit miercuri pe rebeli până în teritoriul libanez cu un tir de rachete efectuat din elicopter asupra unei localităţi din estul Libanului, dar a afirmat că respectă suveranitatea şi integritatea teritorială a vecinului său.

275 afișări
Imaginea articolului Siria afirmă că respectă suveranitatea Libanului, dar recunoaşte că i-a urmărit pe rebeli în teritoriul libanez

Siria afirmă că respectă suveranitatea Libanului, dar recunoaşte că i-a urmărit pe rebeli în teritoriul libanez (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Armata a adăugat că va continua să-i urmărească pe rebeli în teritoriul sirian, dar "se angaja să respecte suveranitatea Republicii Libaneze, integritatea sa teritorială şi securitatea locuitorilor săi", potrivit agenţiei oficiale de presă Sana.

Utilizând termenul "terorist" pentru a-i desemna pe rebelii care luptă împotriva regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad, comandamentul armatei siriene a anunţat că tirurile de rachete au fost efectuate după ce "unul dintre elicopterele forţelor armate a reperat un grup de terorişti înarmaţi care încercau să fugă în direcţia teritoriului libanez".

Elicopterul "a reuşit să-i ajungă pe câţiva membri ai grupului, în timp ce alţi membri au putut fi ajunşi la Aarsal, unde au fost urmăriţi de tirurile lansate din elicopterul nostru", a precizat comunicatul armatei.

Comunicatul a fost publicat la câteva ore după ce armata libaneză a lansat o avertizare în care a menţionat că va riposta la orice atac provenind din Siria.

Rachetele lansate miercuri din elicopter au vizat localitatea Aarsal, majoritar sunnită şi care-i susţine pe rebelii sirieni.

Preşedintele libanez Michel Sleiman a precizat că acest atac reprezintă o "încălcare a suveranităţii libaneze" şi a declarat că ţara sa îşi va păstra dreptul de a recurge la măsuri pentru a se apăra. Libanul a depus o plângere la Liga Arabă şi la ONU, potrivit preşedintelui.

Atacul împotriva centrului localităţii Aarsal, ai cărei locuitori sprijină revolta faţă de preşedintele sirian Bashar al-Assad, constituie un prim raid de acest tip în aproape 27 de luni de conflict.

Aarsal este o zonă sensibilă, ţinând cont de faptul că se află la 12 kilometri de frontiera cu Siria.

Potrivit unor experţi, localitatea a servit ca punct de trecere pentru arme şi rebeli către Siria. Ea a servit, de asemenea, ca loc de refugiu pentru populaţiile care fug de conflict.

Zeci de persoane rănite - mai ales rebeli - în cursul luptelor de la Al-Qusayr s-au refugiat, săptămâna trecută, la Aarsal pentru a primi îngrijiri medicale, în timp ce armata siriană, sprijinită de mişcarea şiită libaneză Hezbollah, prelua din nou controlul asupra fostului bastion al rebelilor.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici