Siria respinge acuzaţiile ONU privind utilizarea de către forţele guvernamentale a unor arme chimice

Guvernul de la Damasc a respins acuzaţiile ONU privind utilizarea de către forţele sale a gazului sarin într-un atac asupra unui oraş controlat de opoziţie, catalogând afirmaţiile drept motivate politic şi fără temei, informează The Associated Press.

184 afișări
Imaginea articolului Siria respinge acuzaţiile ONU privind utilizarea de către forţele guvernamentale a unor arme chimice

Siria respinge acuzaţiile ONU privind utilizarea de către forţele guvernamentale a unor arme chimice

Într-un comunicat dat publicităţii vineri, de agenţia siriană de ştiri SANA, regimul de la Damasc afirmă că nu posedă arme chimice şi consideră folosirea lor drept "o crimă morală care nu poate fi decât condamnată".

Anchetatorii ONU afirmă că au fost înregistrate 33 de atacuri cu arme chimice în Siria, din 2011 şi până astăzi. Forţele regimului de la Damasc sunt responsabile pentru 27 dintre acestea, iar în şase cazuri nu au fost momentan identificaţi autorii.

"Forţele guvernamentale au continuat să utilizeze arme chimice împotriva civililor din zone controlate de opoziţie. În cel mai grav incident, forţele aeriene siriene au folosit gaz sarin la Khan Sheikhoun, Idlib, omorând zeci de persoane, majoritatea fiind femei şi copii", se afirmă într-un raport al Comisiei ONU pentru Investigaţia privind Siria, catalogând atacul drept o crimă de război.

Guvernul a transmis că raportul ONU are la bază informaţii de la "terorişti şi agenţii lor din regiune".

Damascul a trimis Naţiunilor Unite o scrisoare în care afirmă că Siria "nu a folosit şi nici nu va folosi gaze toxice împotriva propriului popor pentru că în primul rând nici le are", a mai anunţat agenţia SANA.

În data de 4 aprilie, oraşul Khan Sheikhoun, din nordul Siriei, controlat de forţele rebele, a fost vizat de un atac aerian în care au fost folosite arme chimice, iar peste 90 de persoane au fost ucise.

Un raport al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) a stabilit că mai multe victime ale atacului au decedat în urma expunerii la gaz sarin.

Cel mai multe state occidentale au acuzat regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad că ar fi folosit arme chimice în cursul atacului din luna aprilie, lucru negat categoric de oficialii de la Damasc, care au acuzat o înscenare.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 270.000 de morţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici