Siria şi Iranul livrează mişcării Hezbollah rachete din ce în ce mai sofisticate

Siria şi Iranul livrează mişcării şiite libaneze Hezbollah rachete şi proiectile din ce în ce mai sofisticate, a declarat, marţi, secretarul american al Apărării, Robert Gates, în timpul unei conferinţe de presă cu omologul său israelian, Ehud Barak.

169 afișări
Imaginea articolului Siria şi Iranul livrează mişcării Hezbollah rachete din ce în ce mai sofisticate

Siria şi Iranul livrează mişcării Hezbollah rachete din ce în ce mai sofisticate (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

"Siria şi Iranul furnizează mişcării Hezbollah rachete şi proiectile cu capacităţi din ce în ce mai importante", a declarat el, alături de ministrul israelian al Apărării, aflat în vizită la Washington.

"Am ajuns în punctul în care Hezbollah are mult mai multe rachete şi proiectile decât majoritatea Guvernelor din lume, (iar) acest lucru este evident (un factor) destabilizator pentru întreaga regiune şi noi supraveghem cu atenţie situaţia", a adăugat Gates.

El nu a confirmat însă existenţa unor livrări de rachete Scud mişcării Hezbollah de către Damasc, denunţat recent de Israel, dar care a dezminţit acuzaţiile.

La rândul său, Barak a declarat că "sirienii nu încetează să susţină Hezbollah într-o manieră foarte dăunătoare" şi că aceştia din urmă "furnizează mişcării Hezbollah sisteme de armament care ar putea să perturbe echilibrul fragil din Liban".

"Nu intenţionăm să provocăm un şoc Libanului sau Siriei", dar "urmărim îndeaproape aceste evoluţii", a subliniat el, fără a mai evoca direct livrările de rachete Scud.

În timpul războiului din vara anului 2006 între Israel şi Hezbollah, mişcarea şiită libaneză a tras peste 4.000 de rachete asupra nordului Israelului. Conflictul a provocat moartea a peste 1.200 de persoane în rândul libanezilor, în majoritate civili, şi a 160 de persoane, în rândul israelienilor.

Barak a salutat şi eforturile Washingtonului de a obţine noi sancţiuni împotriva Teheranului, suspectat că încearcă să dezvolte arma nucleară.

"Cred că Statele Unite fac un lucru bun", a spus el, apreciind că "este timpul sancţiunilor şi al diplomaţiei". "Dar timpul ne va spune dacă (sancţiunile) sunt cu adevărat eficiente", a conchis el.

În contextul unor tensiuni între Israel şi Statele Unite în ultimele săptămâni, din cauza politicii evreieşti de colonizare în Ierusalimul de Est, Gates a considerat necesar să sublinieze faptul că relaţiile dintre cele două ţări în domeniul securităţii sunt "solide" şi "mai puternice ca niciodată". La rândul său, Barak a dat asigurări că relaţiile dintre Israel şi Washington sunt "indestructibile".

Vizitând anterior şi Departamentul de Stat american, Barak mulţumise administraţiei Obama pentru "abordarea sa lucidă în legătură cu ceea ce trebuie făcut în Orientul Mijlociu pentru a ne îndrepta împreună către pace".

Şeful diplomaţiei americane, Hillary Clinton, şi-a exprimat mulţumirea marţi, după o întrevedere "foarte constructivă" cu ministrul israelian al Apărării, în contextul în care Washingtonul speră să lanseze dialogul indirect între israelieni şi palestinieni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici