Slovenia introduce noi restricţii la frontieră pentru imigranţi în baza acordului UE-Turcia

Slovenia a introdus, de miercuri, noi restricţii la frontieră pentru imigranţi în încercarea de a închide ruta balcanică tranzitată de extracomunitari pentru a ajunge din Grecia în Europa de Vest, decizie discutată în cadrul summitului UE-Turcia de luni, de la Bruxelles, informează BBC News online.

784 afișări
Imaginea articolului Slovenia introduce noi restricţii la frontieră pentru imigranţi în baza acordului UE-Turcia

Slovenia introduce noi restricţii la frontieră pentru imigranţi în baza acordului UE-Turcia (Imagine: Alexandru Hojda / Mediafax Foto)

Doar imigranţii care doresc să obţină azil în ţară sau au nevoie să primească ajutor umanitar vor putea intra în Slovenia.

Slovenia, care este un stat membru al Uniunii Europene, este un punct de tranzit pentru imigranţii care vor să ajungă din Grecia în Germania sau în statele din nordul Europei. Dar premierul sloven, Miro Cerar, a declarat marţi că ruta balcanică urmează "să se închidă" efectiv.

El a precizat că noile restricţii impuse, care au intrat în vigoare la miezul nopţii de marţi spre miercuri (01.00 - ora României), fac parte din acordul stabilit marţi de liderii UE şi cei ai Turciei, în baza căruia statele balcanice vor trimite înapoi în Turcia toţi imigranţii clandestini.

Ca reacţie la decizia Sloveniei, Ministerul de Interne al Serbiei a anunţat că va introduce măsuri similare, închizându-şi frontierele cu Macedonia şi Bulgaria pentru imigranţii clandestini, care nu au vize sau paşapoarte valabile.

"Ţinând cont că noul sistem este implementat de un stat mebru al Uniunii Europene, Serbia nu-şi permite să devină un centru de colectare a refugiaţilor", a declarat Ministerul de Interne sârb.

Chiar dacă nu este nici membru al UE, nici al zonei Schengen, Serbia "empatizează cu UE în privinţa tuturor măsurilor dispuse şi le va aplica cu reciprocitate la frontierele din sudul şi estul ţării", potrivit Ministerului de Interne.

Potrivit sistemului Dublin aplicat de UE, imigranţii trebuie să solicite azil în prima ţară UE în care sosesc. Dar pentru că, de regulă, majoritatea sosesc în Grecia unde deja sunt blocaţi zeci de mii de imigranţi, blocul european a anunţat că intenţionează să adopte un sistem centralizat pentru procesarea solicitărilor depuse.

Peste 2.000 de imigranţi, majoritatea din Siria, Irak şi Afganistan, continuă să sosească zilnic în Grecia din Turcia. Circa 14.000 de imigranţi sunt blocaţi în punctul de frontieră Idomeni din Grecia, după ce Macedonia a impus restricţii de trecere.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici