Slovenia, turul doi al alegerilor prezidenţiale: duel Logar-Pirc Musar

Ţara ruptă din fosta Iugoslavie, care face parte din UE şi din NATO, ar putea avea pentru prima dată o femeie-preşedinte.

293 afișări
Imaginea articolului Slovenia, turul doi al alegerilor prezidenţiale: duel Logar-Pirc Musar

Slovenia, al doilea tur pentru alegerile prezidenţiale: duel Logar-Pirc Musar

În Slovenia, de la ora 7.00 (un ceas mai târziu în România) s-au deschis urnele pentru scrutinul prezidenţial, între politicianul conservator Anze Logar, fostul ministru de externe al guvernului condus de Janez Jansa, şi candidatul independent Natasa Pirc Musar, care poate conta pe sprijinul majorităţii guvernamentale şi al taberei progresiste.

Un ultim sondaj al institutului Mediana o vede favorită pe Pirc Musar, cu peste 51% din voturi, fata de 44% pentru Logar. Necunoscutele sunt prezenţa la vot şi numărul considerabil de indecişi.

În primul tur, din 23 octombrie trecut, Logar (46) câştigase cu aproape 34% din voturi, în faţa lui Pirc Musar (54) care câştigase puţin sub 27% din voturi.

Dacă Pirc Musar ar câştiga, Slovenia - o ţară din fosta Iugoslavie care face parte din UE, NATO şi zona euro - ar avea pentru prima dată o femeie-preşedinte.

Avocat dedicat drepturilor omului, Pirc Musar a lucrat şi în echipa juridică care a apărat fosta primă doamnă a SUA de origine slovenă, Melania Trump, într-un proces pentru calomnie împotriva unei reviste tabloid.

Odată cu votul de astăzi iese din scenă Borut Pahor, şeful statului, care, după două mandate, nu mai poate candida.

Cei aproximativ 1,7 milioane de alegători vor putea vota până la ora 19:00, în peste 3.000 de secţii de votare din toată ţara.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici