Slovenii au respins prin referendum reforma în sistemul de pensii. Premierul va cere un vot de încredere

Premierul sloven, Borut Pahor, intenţionează să ceară un vot de încredere din partea Parlamentului, după ce alegătorii au respins masiv la referendumul de duminică reforma sistemului de pensii solicitată de UE şi Fondul Monetar Internaţional.

439 afișări
Imaginea articolului Slovenii au respins prin referendum reforma în sistemul de pensii. Premierul va cere un vot de încredere

Slovenii au respins prin referendum reforma în sistemul de pensii. Premierul va cere un vot de încredere (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Voi cere probabil un vot de încredere din partea Parlamentului, în legătură cu noul proiect de lege pentru consolidarea finanţelor publice", a spus el, fără a oferi alte detalii.

Pahor refuză să demisioneze, în pofida presiunilor exercitate de liderul opoziţiei conservatoare, fostul prim-ministru Janez Jansa, susţinând că, în cazul demisiei premierului, Constituţia slovenă nu prevede convocarea de alegeri legislative anticipate.

După numărarea a circa 90 la sută din voturile exprimate la referendum, Comisia Electorală Centrală a anunţat că 72 la sută dintre alegători au votat împotriva reformei sistemului de pensii, susţinută de numai 28 la sută dintre sloveni.

Guvernul a avertizat că, în cazul în care reforma nu va fi aplicată, Slovenia riscă să împărtăşească soarta celor mai îndatorate ţări din Uniunea Europeană.

Rata de participare la vot a fost foarte scăzută, de numai 35,5 la sută, mult mai redusă decât la referendumul din 2010 privind delimitarea graniţei cu Croaţia, când au votat 42,7 la sută dintre alegători, şi cea de la alegerile legislative din 2008, când s-au prezentat la urne 63,1 la sută dintre alegători.

Reforma sistemului de pensii, adoptată de Parlament în decembrie, prevede creşterea vârstei legale de pensionare de la 63 la 65 de ani şi este solicitată de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici