Slovenii, chemaţi la urne într-un scrutin legislativ ce ar putea accentua instabilitatea în ţară

Slovenii sunt chemaţi duminică la urne pentru alegeri legislative anticipate, care ar putea accentua instabilitatea în această ţară mică din zona euro ce s-a aflat aproape de faliment la sfârşitul lui 2013.

145 afișări
Imaginea articolului Slovenii, chemaţi la urne într-un scrutin legislativ ce ar putea accentua instabilitatea în ţară

Slovenii, chemaţi la urne într-un scrutin legislativ ce ar putea accentua instabilitatea în ţară (Imagine: Shutterstock)

Fapt neobişnuit, acest al doilea scrutin anticipat în mai puţin de trei ani va avea loc în plină vacanţă de vară, ceea ce riscă să afecteze rata de participare la vot.

În plus, unul dintre candidaţi, fostul premier conservator, Janez Jansa, ispăşeşte în prezent o pedeapsă cu închisoarea pentru corupţie, iar favoritul în alegeri, Miro Cerar, este profesor de drept şi face primii paşi pe scena politică.

Premierul în exerciţiu, Alenka Bratusek, de centru-stânga, a pledat pentru organizarea cât mai curând posibil a acestui scrutin, care ar urma să favorizeze, încă din septembrie, formarea unui guvern capabil să continue reformele începute, inclusiv nepopularele privatizări destinate reducerii datoriilor.

Bratusek, aflată în funcţie de puţin peste un an, a demisionat în mai, după ce a pierdut conducerea partidului său Slovenia Pozitivă (SP).

"Mă îndoiesc profund că aceste alegeri vor aduce mai multă stabilitate politică", a apreciat pentru AFP Matevz Tomsici, profesor la Şcoala de Ştiinţe Sociale din Nova Gorica.

Lipsă de experienţă

Miro Cerar, un bărbat respectat în vârstă de 51 de ani care a adus partidului său între 28,7 şi 37,3% din intenţiile de vot, nu are nici experienţă, nici program. Însă el beneficiază de profunda neîncredere a slovenilor în elita politică a ţării.

În timpul alegerilor anticipate din 2011, Zoran Jankovici, primarul Ljubljanei şi fondatorul SP, a sedus alegătorii prezentându-se ca un om de afaceri, mai degrabă decât ca un om politic. Însă el a eşuat în formarea unei coaliţii.

"Am încredere în faptul că vom putea conduce ţara chiar dacă suntem nou-veniţi", a dat asigurări Cerar pentru AFP.

Însă numeroşi observatori sunt sceptici. "Jankovici a eşuat (...), în pofida experienţei acumulate în afaceri. Cerar nu are experienţă de lider şi, în cazul în care nu va reuşi să formeze o coaliţie, nu va fi capabil să conducă Guvernul", a apreciat Tomsici.

Partidul Democrat Sloven (SDS) al lui Janez Jansa, care face campanie din spatele gratiilor dar speră să fie achitat de Curtea Supremă, este cotat cu a doua şansă (între 15,1 până la 24,5%).

Janez Jansa a respins posibilitatea formării unei alianţe cu Miro Cerar. Într-un mesaj postat pe Twitter, el l-a acuzat pe Cerar că nu are "nici program, nici onoare".

Celelalte partide de centru-stânga (SP şi Noua Alianţă pentru Alenka Bratusek) au şanse minime să intre în Parlament. Partidul pensionarilor DESUS, care ar obţine între 4 şi 10%, ar urma să fie din nou esenţial în vederea formării unei coaliţii.

Explozia datoriilor

Îngrijorată în legătură cu "incertitudinile" care planează asupra capacităţii noului guvern de a continua măsurile de austeritate, agenţia Standard and Poor's a revizuit la sfârşitul lui iunie ratingul privind datoria publică de la stabil la negativ.

De asemenea, refinanţarea Sloveniei pe piaţa de obligaţiuni s-ar putea face la costuri mai mari. Ori datoria s-a triplat deja în raport cu 2008 ajungând la 70% din produsul intern brut (PIB) în 2013, după recapitalizarea de urgenţă a băncilor în decembrie, ceea ce a permis acestei ţări balcanice să evite solicitarea unui plan de salvare european.

Chiar dacă Slovenia a ieşit din recesiune, "perspectivele de creştere rămân slabe", subliniază Standard and Poor's. Şomajul afectează peste 13% din populaţia activă.

"Cred că stabilitatea ar putea fi ameninţată dacă Slovenia nu se va dota, cu prilejul acestor alegeri, cu un guvern solid care să continue pe calea pe care am trasat-o", a avertizat Bratusek, intervievată de AFP.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici