Slovenii îşi aleg duminică preşedintele, pe fondul crizei economice. Câştigătorul va deveni al patrulea şef de stat de la declararea independenţei

Slovenii sunt chemaţi să-şi aleagă un nou şef de stat în timpul primului tur al alegerilor prezidenţiale de duminică, în timp ce nemulţumirea este în creştere în această mică ţară din zona euro, aflată în recesiune.

187 afișări
Imaginea articolului Slovenii îşi aleg duminică preşedintele, pe fondul crizei economice. Câştigătorul va deveni al patrulea şef de stat de la declararea independenţei

Slovenii îşi aleg duminică preşedintele, pe fondul crizei economice. Câştigătorul va deveni al patrulea şef de stat de la declararea independenţei (Imagine: Arhiva mediafax Foto/AFP)

Pentru prima dată de la crearea acestui stat cu două milioane de locuitori, din fosta Iugoslavie, numai trei candidaţi se află în cursă pentru această funcţie, în mare măsură onorifică. De obicei, numărul acestora este cuprins între şase şi nouă.

Campania celor trei nu a trezit un interes crescut în rândul slovenilor, aceştia din urmă fiind mai preocupaţi de rata ridicată a şomajului (11,6 la sută din populaţia activă, în luna august) şi de măsurile de austeritate implementate de guvernul de centru-dreapta al lui Janez Jansa.

Principalele sindicate au făcut apel la o mare manifestaţie împotriva austerităţii, la 17 noiembrie, demonstraţia urmând să fie îndreptată în special împotriva scăderii salariilor funcţionarilor şi reducerii ajutoarelor sociale.

"Nicio schimbare nu va avea loc, exceptând, poate, la nivel simbolic", dacă, ipoteză improbabilă, preşedintele în exerciţiu Danilo Türk (centru-stânga), în vârstă de 60 de ani, nu ar câştiga un al doilea mandat de cinci ani, a declarat pentru AFP Matevz Tomsici, profesor la Facultatea de Studii Sociale Avansate Nova Gorica.

Favorit în sondaje, Danilo Türk, fost profesor de drept, care a lucrat în calitate de diplomat la Naţiunile Unite, este susţinut de principalul partid de opoziţie, Slovenia Pozitivă, al primarului Ljubljanei, Zoran Jankovici (centru-stânga).

Principalul său rival este Borut Pahor, în vârstă de 49 de ani, fost premier socialist, susţinut de Partidul Social Democrat (DS) şi de micuţul partid "Lista cetăţenilor", membru al coaliţiei la putere.

Milan Zver, în vârstă de 50 de ani, deputat european şi fost ministru al Culturii, este candidatul puterii, dar sondajele îi acordă puţine şanse.

Danilo Türk era creditat cu 43,7 la sută din intenţiile de vot într-un sondaj realizat pentru postul privat de televiziune Planet TV, faţă de 32,6 la sută pentru Borut Pahor şi 23,7 la sută pentru Milan Zver.

Alegerile au loc la câteva zile de la publicarea de către Comisia Europeană a unor date nu tocmai strălucite cu privire la economia ţării.

Bruxelles-ul se aşteaptă la o recesiune de 2,3 la sută în acest an şi de 1,6 la sută în 2013.

"Electorii îşi vor alege candidatul în funcţie de personalitatea sa, având în vedere că în timpul campaniei nu a fost abordat niciun subiect economic serios", este de părere Vlado Miheljak, profesor la Facultatea de Ştiinţe Sociale din Ljubljana.

Analiştii politici se aşteaptă să aibă loc un al doilea tur de scrutin între Danilo Türk şi Borut Pahor, dar şi ca primul să învingă.

Câştigătorul va deveni al patrulea şef de stat de la declararea independenţei Sloveniei, în 1991.

Va fi vorba, de asemenea, de al doilea scrutin în mai puţin de un an pentru sloveni, după alegerile legislative anticipate din decembrie 2011.

Guvernul lui Borut Pahor a fost înlăturat printr-o moţiune de cenzură, după ce nu a reuşit să întrunească majoritatea pentru a aplica reforme dureroase, în special în sectorul pensiilor şi al muncii.

Succesorul său conservator, Janez Jansa, s-a lansat, de asemenea, într-o politică de austeritate, cu scopul de a stabiliza finanţele publice şi de a restabili încrederea investitorilor.

Dar, în fruntea fragilei sale coaliţii, formată din cinci partide, el întâmpină dificultăţi în ceea ce priveşte impunerea unor reforme, cu atât mai mult cu cât situaţia economică a ţării, care depinde foarte mult de exporturi, s-a degradat.

"Jansa l-ar prefera pe Pahor ca preşedinte", întrucât susţine reformele sale, subliniază Vlado Miheljak, relaţiile acestuia cu Danilo Türk fiind tensionate.

Aproximativ 1,7 milioane de sloveni sunt chemaţi duminică la urne. Birourile de vot vor fi deschise între orele 6.00 GMT (8.00, ora României) şi 18.00 GMT (20.00, ora României), primele rezultate fiind aşteptate în cursul serii, târziu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici