Socialiştii preşedintelui francez Francois Hollande contestă planul de austeritate al guvernului

Preşedintele francez Francois Hollande trebuie să obţină acordul Parlamentului pentru planul de economii de 50 de miliarde de dolari prezentat săptămâna trecută de noul premier Manuel Valls, dar cel mai mare obstacol se află chiar în rândul Partidului Socialist.

59 afișări
Imaginea articolului Socialiştii preşedintelui francez Francois Hollande contestă planul de austeritate al guvernului

Francois Hollande (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Parlamentarul Laurent Baumel a calificat proiectul ca "intolerabil", el afirmând că este "socialist nu hollandist". Colegul său Cristian Paul a spus că este "inacceptabil", în timp ce senatorul Marie-Noelle Lienemann a calificat planul drept "o aberaţie economică bazată pe dogma costurilor scăzute cu forţa de muncă" şi a avertizat că va vota împotrivă.

Reacţia unui grup mic dar vocal de parlamentari socialişti sporeşte riscul ca Hollande să fie nevoit să atenueze măsurile de reducere a deficitului bugetar, să depindă de voturile opoziţiei sau să se confrunte cu alegeri generale anticipate dacă planul va fi respins, relatează Bloomberg.

Parlamentarii socialişti urmează să se întâlnească marţi cu premierul pentru a propune un set alternativ de măsuri de reducere a cheltuielilor.

"Grupul este impredictibil, nemulţumit şi dezorientat. Este de ajuns un fragment de lege cu care să nu fie de acord pentru a se revolta. Un vot de neîncredere este improbabil, dar nu poate fi exclus", a declarat Gerard Grunberg, analist la Institutul de Ştiinţe Politice din Paris.

Hollande, a cărui popularitate se află la un minim record, nu este în pericol, având în vedere că mandatul său expiră în 2017, dar guvernul depinde de sprijinul Adunării Naţionale, în care socialiştii deţin 290 de mandate din 289 necesare pentru o majoritate absolută.

Franţa este obligată de legislaţia europeană să reducă deficitul bugetar. Nivelul taxelor din Franţa este de 46% din PIB, deja cel mai ridicat din zona euro şi, după proteste ample anti-fiscalitate care au avut loc anul trecut, preşedintele nu are altă soluţie decât să reducă cheltuielile.

În Italia, premierul Matteo Renzi încearcă să impună un program de reducere a fiscalităţii pentru stimularea creşterii economice, în paralel cu respectarea ţintelor Comisiei Europene pentru deficitul bugetar.

Guvernele ambelor ţări trebuie să prezinte aceste planuri autorităţilor de la Bruxelles, în această lună.

Valls, devenit premier în urmă cu trei săptămâni, a explicat francezilor că de peste 30 de ani statul francez cheltuieşte peste măsură, iar acest lucru nu mai poate fi acceptat.

Noul premier vrea îngheţarea beneficiilor sociale, care va permite economii de 11 miliarde de euro, şi reducerea cheltuielilor în sectorul sănătăţii, pentru alte 10 miliarde de euro.

Guvernul cere restrângerea cheltuielilor autorităţilor locale cu 11 miliarde de euro, iar cheltuielile administraţiei centrale cu 18 miliarde de euro.

Salariile funcţionarilor statului, îngheţate din 2010, vor rămâne neschimbate până în 2017, potrivit proiectului.

Valls a fost numit premier al Franţei după înfrângerea fără precedent suferită de socialişti în alegerile locale de la sfârşitul lunii martie şi este susţinut de populaţie şi analişti.

Totuşi, sindicatele angajaţilor statului au convocat o grevă pe 15 mai, pentru a contesta planul de austeritate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici