Sofia va primi 75 milioane de euro de la UE pentru oprirea a două reactoare de la Kozlodui

Bulgaria va primi 75 de milioane de euro de la bugetul Uniunii Europene pe 2010, reprezentând o parte din cele 300 de milioane aprobate recent ca despăgubiri suplimentare pentru oprirea a două reactoare nucleare de la centrala Kozlodui, a anunţat Guvernul, citat de Sofia Echo în ediţia online.

10 afișări
Imaginea articolului Sofia va primi 75 milioane de euro de la UE pentru oprirea a două reactoare de la Kozlodui

Sofia va primi 75 milioane de euro de la UE pentru oprirea a două reactoare de la Kozlodui (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Comisia Europeană urmează să înainteze propunerea Consiliului European, care trebuie să aprobe actul adiţional pentru plata despăgubirilor. Acesta necesită la rândul său aprobarea Parlamentului European.

Bulgaria se aşteaptă de asemenea să primească fonduri de la bugetul Uniunii Europene pe 2010 pentru dezvoltarea reţelelor energetice, un domeniu în care comunitatea intenţionează să cheltuie anul viitor 1,08 miliarde de euro.

Bulgariei i s-a cerut să închidă patru reactoare de la centrala Kozlodui drept condiţie pentru aderarea la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007.

Potrivit acordului iniţial, ţara urmează să primească despăgubiri în valoare de 550 de milioane de euro până la sfârşitul lui 2009, dar autorităţile bulgare au cerut încă de la început mai multe fonduri pe o perioadă mai lungă de timp.

Cele patru reactoare, care au o capacitate totală de 1.760 de megawaţi, au fost construite în perioada 1974 - 1982. Celelalte două, care dezvoltă fiecare 1.000 de megawaţi, sunt în continuare în funcţiune.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici