Şomerii de la "periferia" zonei euro se înghesuie în Germania, în căutarea unui loc de muncă

Grecii şi spaniolii care simt că nu mai au şanse să-şi găsească un loc de muncă se înghesuie în Germania, potrivit datelor oficiale publicate joi de guvernul de la Berlin.

218 afișări
Imaginea articolului Şomerii de la "periferia" zonei euro se înghesuie în Germania, în căutarea unui loc de muncă

Şomerii de la "periferia" zonei euro se înghesuie în Germania, în căutarea unui loc de muncă (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Cifrele institutului german de statistică arată că numărul imigranţilor a crescut puternic odată cu escaladarea crizei datoriilor de stat.

Astfel, economia puternică şi rezistentă a Germaniei atrage şomerii statelor lovite de criza din zona euro.

Numărul imigranţilor din Grecia a crescut cu 84% în prima jumătate a acestui an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce numărul spaniolilor care au venit în Germania a crescut cu 49%.

În total, numărul imigranţilor a urcat în perioada analizată cu 67.000.

"Se remarcă creşterea puternică a imigraţiei din statele Uniunii Europene afectate în mod deosebit de criza financiară şi cea a datoriilor de stat", notează institutul de statistică.

Germania a ieşit mai repede decât alte economii din UE din criza financiară mondială din 2008-2009, cu o creştere estimată la 3% a Produsului Intern Brut în acest an, datorată consumului intern şi exporturilor solide.

În Grecia, şomajul a ajuns la 17,7% şi se estimează că va continua să crească anul viitor. În Spania, rata şomajului a depăşit deja de câteva luni pragul de 20%.

Prin contrast, şomajul din Germania este la minimul ultimilor 20 de ani, de 6,9%.

"Zi de zi sunt asaltat cu telefoane din Grecia, de la oameni care caută un loc de muncă. N-am mai văzut aşa ceva. Mulţi sunt foarte bine calificaţi. Am putut angaja numai doi oameni, însă nu mai mulţi - numărul clienţilor nu creşte", comentează patronul unui restaurant grecesc din Berlin.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici