SONDAJ: Două treimi dintre ruşi cred că ameninţarea militară străină la adresa Rusiei este reală

Ruşii cred că ameninţarea militară externă din prezent este mai reală decât în ultimii15 ani, potrivit unui sondaj de opinie efectuat de către Centrul rus de Cercetare a Opiniei Publice (WCIOM), citat de agenţia rusă de stat Tass, în pagina electronică.

1869 afișări
Imaginea articolului SONDAJ: Două treimi dintre ruşi cred că ameninţarea militară străină la adresa Rusiei este reală

SONDAJ: Două treimi dintre ruşi cred că ameninţarea militară străină la adresa Rusiei este reală (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Aproximativ 68% dintre persoanele intervievate apreciază că această ameninţare este reală, faţă de 52% în 2014. Circa 28% dintre respondenţi sunt nesiguri în legătură cu o ameninţare militară străină la adresa Rusiei, de 1,5 mai puţini decât anul trecut (42%).

Concomitent, ruşii evaluează mai pozitiv situaţia armatei. Astfel, unul din patru respondenţi (24%) aprecia anul trecut că armata se afla "într-o situaţie bună", pe când în prezent una din două persoane este de această părere (49%). Opiniile negative faţă la armată au scăzut de la 16 la 8% în decurs de un an. De asemenea, 40% dintre cei intervievaţi au apreciat că armata se află într-o situaţie "satisfăcătoare".

Este de notat faptul că 40% dintre ruşi cred că este necesară consolidarea puterii forţelor armate, faţă de 30% în 2014. Alţi 42% afirmă că acest lucru nu este necesar, iar 7% sunt de părere că este necesară o scădere a puterii armatei.

În schimb, serviciul militar obligatoriu a devenit mai puţin atrăgător pentru ruşi decât era în urmă cu unul sau doi ani. Aproximativ 47% dintre respondenţi (56% dintre bărbaţi şi 39% dintre femei) afirmă că vor ca fiul, fratele sau soţul lor să servească în forţele armate. Alţi 47% spun că nu vor ca rudele lor să servească în armată, potrivit acestui sondaj, efectuat în perioada 14-15 februarie asupra unui eşantion de 1.600 de persoane, în 46 de regiuni ruseşti, şi care are o marjă de eroare de plus sau minus 3,5%.

Moscova este acuzată de către Kiev şi Occident că este implicată - cu armament şi oameni - în actualul conflict armat din estul Ucrainei, care durează de zece luni, după ce a anexat Peninsula ucraineană Crimeea, în martie, pe fundalul crizei care a început în noiembrie 2013 cu proteste antiruse şi proeuropene, cea mai puternică criză din Europa de după războaiele din fosta Iugislavie. Rusia neagă orice implicare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici