Sondaj: Popularitatea lui Putin în Rusia este în scădere după mobilizare, dar rămâne mai mare decât cea de dinaintea războiului

Popularitatea preşedintelui rus a scăzut cu 6 puncte după anunţarea mobilizării parţiale, chiar dacă această rată rămâne ridicată, potrivit unui sondaj realizat de institutul Levada Center.

2764 afișări
Imaginea articolului Sondaj: Popularitatea lui Putin în Rusia este în scădere după mobilizare, dar rămâne mai mare decât cea de dinaintea războiului

Sondaj: Popularitatea lui Putin în Rusia este în scădere după mobilizare, dar rămâne mai mare decât cea de dinaintea războiului

De la anunţul mobilizării parţiale a 300.000 de rezervişti, la 21 septembrie, s-au înmulţit imaginile cu mii de ruşi care au fugit sau caută să fugă de pe teritoriul Federaţiei Ruse. Aceste imagini au lovit în încrederea ruşilor în Vladimir Putin, care promisese anterior că nu va implica populaţia rusă în ceea ce Kremlinul a numit, în mod eufemistic, "operaţiunea militară specială" din Ucraina, relatează Le Figaro.

În septembrie, 27% dintre ruşi cred acum că ţara "merge în direcţia greşită ", faţă de 24% în august.

Institutul Levada Center, recunoscut pe plan internaţional ca un institut independent, a publicat un sondaj realizat între 22 şi 28 septembrie pe 1600 de persoane din 137 de oraşe din Rusia.

Studiului arată că popularitatea lui Vladimir Putin este în scădere pentru prima dată de la începutul războiului. Niveluld e încredere în acţiunile preşedintelui rus a scăzut cu 6 puncte, de la 83% în august la 77% la sfârşitul lui septembrie.

Pentru a măsura semnificaţia acestei scăderi, trebuie să înţeles că este cea mai mare scădere pentru preşedintele rus de la o reformă foarte nepopulară a pensiilor din 2018, care scăzuse cu 12 puncte cota lui Vladimir Putin.

Cu toate acestea, popularitatea preşedintelui rus rămâne mai mare decât cea de dinaintea războiului. Până în prezent, războiul din Ucraina a avut ca efect creşterea cotei de popularitate a lui Vladimir Putin între martie şi august 2022, cu 83% de opinii favorabile pentru şeful statului rus. Acest efect fusese deja observat în timpul anexării Crimeii în martie 2014, cu o rată de aprobare care a crescut de la 65% la 83% între ianuarie şi aprilie 2014.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici