Soţia laureatului Premiului Nobel pentru Pace este de negăsit de vineri seară

Soţia disidentului chinez Liu Xiaobo, laureat al Premiului Nobel pentru Pace pe 2010, rămânea de negăsit duminică, la două zile după ce declarase că poliţia o va duce să îl vadă pe soţul său, aflat în închisoare în nord-estul ţării.

25 afișări
Imaginea articolului Soţia laureatului Premiului Nobel pentru Pace este de negăsit de vineri seară

Soţia laureatului Premiului Nobel pentru Pace este de negăsit de vineri seară (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Liu Xia a dispărut, însoţită de poliţişti, vineri seară, la puţin timp după ce a aflat că soţului său i-a fost acordat Premiul Nobel pentru Pace. De atunci, ea nu a putut fi contactată de avocaţii săi.

"Nu am putut să o contactăm, nu ştim unde se află ea", a precizat Ding Xikui, avocatul disidentului deţinut. "Suntem îngrijoraţi în legătură cu siguranţa sa. Credem că poliţia a dus-o să îl vadă pe soţul său, dar nu avem cum să confirmmăm acest lucru", a adăugat el.

Vineri seară, la puţin timp după anunţ, Liu Xia afirmase că se află în prezenţa unor poliţişti care i-au spus că urmează să o ducă în provincia Liaoning, unde soţul său este încarcerat, pentru ca ea să îi transmită vestea premierii sale.

Centrul de Informaţii pentru Drepturile Omului şi Democraţie, cu sediul la Hong Kong, anunţase sâmbătă că Liu Xia sosise în provincia Liaoning (nord-estul Chinei) şi că ea urmează să îşi vadă soţul duminică dimineaţă.

În provincia Liaoning, drumurile care duceau la închisoarea Jinzhou, unde Liu Xiaobo este deţinut, erau blocate de poliţie duminică. Autorităţile nu permiteau decât trecerea oficialilor sau rezidenţilor zonei.

Reprezentanţii închisorii nu au răspuns la apelurile telefonice.

Premiul Nobel pentru Pace pe 2010 a fost atribuit vineri lui Liu Xiaobo, "pentru eforturile sale durabile şi nonviolente în favoarea drepturilor omului în China", potrivit comitetului Nobel norvegian.

Liu Xiaobo, în vârstă de 54 de ani, execută o pedeapsă de 11 ani de închisoare, el fiind unul dintre autorii "Cartei 08", care face apel la o Chină democratică. El a fost condamnat pentru "subminarea puterii de stat".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici