Spania sărbătoreşte astăzi Ziua Naţională pe fondul confruntărilor politice dintre Madrid şi Catalonia

Spania sărbătoreşte, joi, Ziua Naţională pe fondul confruntărilor politice dintre Madrid şi Catalonia, iar guvernul central a anunţat o ceremonie care va promova unitatea ţării, relatează site-ul BBC News.

1368 afișări
Imaginea articolului Spania sărbătoreşte astăzi Ziua Naţională pe fondul confruntărilor politice dintre Madrid şi Catalonia

Spania sărbătoreşte Ziua Naţională pe fondul confruntărilor politice dintre Madrid şi Catalonia

Premierul spaniol Mariano Rajoy şi regele Felipe al VI-lea urmează să participe la o paradă militară tradiţională în centrul Madridului, unde drapelul spaniol au fost arborat la balcoane şi ferestre de către susţinătorii unităţii şi oponenţii independenţei Cataloniei.

Forţele armate spaniole vor efectua o demonstraţie pe bulevardul Paseo de la Castellana din Madrid, pentru a marca reunificarea Spaniei şi ziua în care Cristofor Columb a sosit pentru prima oară în cele două Americi, în 1492.

La ceremoniile de la Madrid vor participa toţi preşedinţii comunităţilor autonome spaniole, cu excepţia celor din Euskadi, Navarra şi Catalonia.

În acelaşi timp, în capitala catalană Barcelona va fi organizat un miting pro-unitate de către membrii extremei drepte.

Deşi reprezentanţii forţelor armate ale Spaniei au negat în mod categoric orice legătură cu evenimentele politice aflate în desfăşurare, marşurile militare din acest an sunt mai extinse ca dimensiune, fiind organizate pentru prima dată în ultimii şapte ani într-una dintre cele mai emblematice locuri ale Madridului, Paseo de la Castellana.

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a acordat miercuri seară guvernului Cataloniei, condus de Carles Puigdemont, un termen de cinci zile pentru a clarifica dacă a proclamat sau nu independenţa. Dacă Guvernul de la Barcelona îşi va menţine poziţia, Madridul va putea activa Articolul 155 al Constituţiei Spaniei, care prevede posibilitatea suspendării autonomiei Cataloniei.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici