Agentul rus, valiza cu ricin şi 3 ţinte. Misterul din spatele tentativei de otrăvire la adresa primarului din Praga

  • Primarul din Praga se află sub protecţia poliţiei de teama unei tentative de asasinat
  • Ziarul ceh Respekt a scris că el şi alte două persoane, Ondrej Kolar şi Pavel Novotny, au fost vizaţi de serviciile secrete ruse pentru otrăvirea cu o toxină mortală
  • Dmitry Peskov, purtător de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, a numit acuzaţiile „un fals”
  • Povestea pare incredibilă şi jurnaliştilor străini, critici duri ai regimului de la Moscova
3463 afișări
Imaginea articolului Agentul rus, valiza cu ricin şi 3 ţinte. Misterul din spatele tentativei de otrăvire la adresa primarului din Praga

Sursă foto: Profimedia. În imagine: Zdenec Hrib, primarul din Praga

Povestea pare desprinsă din filmele cu spioni din perioada Războiului Rece, a comentat analistul Mark Galeotti în Moscow Times, publicaţie independentă, pro-occidentală unde scriu mulţi jurnalişti străini sau ruşi critici la adresa regimului de la Moscova. 

Cum a început totul

Publicaţia cehă Respekt a scris că, la începutul lunii aprilie, un agent rus a aterizat în ţară cu o valiză în care avea toxină din seminţe de ricin, temuta otravă fără antidot, preferată de asasini. Misiunea agentului era aceea de a-i asasina pe primarul din Praga, Zdenec Hrib, precum şi pe alţi doi politicieni, Ondrej Kolar şi Pavel Novotny. De ce?

Zdenec Hrib i-a înfuriat pe ruşi după ce, recent, a susţinut o decizie de redenumire a pieţei din faţa Ambasadei Ruse la Praga cu numele lui Boris Nemţov, fostul opozant al Kremlinului, asasinat în centrul Moscovei în 2015. Ruşii au fost nevoiţi să schimbe adresa poştală a Ambasadei din Praga cu numele unei străzi lăturalnice.

Dar asta nu a fost totul. Tensiunile au ecaladat până la deschiderea unei anchete din partea ruşilor după ce statuia din bronz a lui Ivan Konev, mareşal sovietic, considerat de Moscova drept eliberatorul oraşului Praga în cel de-Al Doilea Război Mondial, a fost îndepărtată la susţinerea primarului districtului 6 din Praga Ondrej Kolar şi a unui alt politician local, Pavel Novotny. Scandalul a fost atât de mare încât până şi ministrul rus al Apărării a intervenit cerând statuia ”eroului rus”.

Ce se ascunde în spatele poveştii

Respekt citează o sursă din domeniul securităţii, fără să dea nume, iar autorităţile cehe nu au confirmat oficial tentativa de asasinat, potrivit Washington Post. Primarul Hrib a spus pentru radioul rus Ecoul Moscovei că poliţia l-a pus sub protecţie începând cu perioada Paştelui Catolic, dar nu a oferit alte detalii.

”Este foart greu de crezut această poveste. Se bazează pe o singură sursă anonimă şi nu este susţinută de oficiali cehi. Experţii locali se îndoiesc de ea, iar Moscova cum era de aşteptat a negat totul” comentează Mark Galeotti în Moscow Times. ”Mai sunt şi alte probleme practice. Ricinul a fost folosit la uciderea disidentului bulgar Georgy Markov în 1978 în Londra şi a agentului dublu, CIA, Boris Korczak, în Virginia, în 1981. Ruşii nu l-au mai folosit de atunci, şi deşi este foarte letal, este uşor de identificat în corp.”

De asemenea, Rusia şi Cehia au graniţele închise pentru zboruri (n.r din cauza pandemiei). Un asasin ar fi extrem de uşor de identificat la sosire şi la plecare. De altfel, guvernul ceh a confirmat că un diplomat acreditat a sosit în Cehia în perioada respectivă.

Galeotti mai atrage atenţia că niciun agent nu ar putea îndeplini singur asasinarea a trei oficiali într-un oraş aflat în lockdown, plin de poliţie şi camere. Un alt detaliu semnificativ este că asasinatele de care a fost acuzată Moscova în ultimii ani au vizat doar cetăţeni ruşi, nu oficiali străini. Ar fi o escaladare imensă ca Moscova să dea undă verde pentru un asemenea plan.

Potrivit lui Geleotti sunt 3 scenarii: 1. este vorba de o neînţelegere sau o farsă, 2. într-adevăr Kremlinul a aprobat această serie de asasinate, însa aceasta ar fi o schimbare majoră în politica externă a Kremlinului, 3. ar putea fi misiunea unui agent rus, scăpat de sub control, scenariu puţin probabil şi care ar fi de mare îngrijorare şi pentru Vladimir Putin. 

Washington Post mai lansează o pistă care implică Beijingul. Anul trecut China a anulat 4 spectacole muzicale în Cehia pentru că steagul Tibetului a fost înălţat la Primăria din Praga în semn de solidaritate cu tibetanii. De asemenea primarul Hrib a fost critic şi la adresa abuzurilor suferite de minoritatea uigură în China.

Mai mult, Rusia şi China sunt bănuite că au fost în spatele unui val recent de atacuri cibernetice în Cehia. Oficialii cehi din domeniul securităţii au numit cele două ţări drept cele mai mari riscuri cibernetice la adresa Cehiei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici