Starea de sănătate a lui Hugo Chavez, apreciată ca "delicată"

Preşedintele venezuelean Hugo Chavez, spitalizat de trei săptămâni în Cuba, se află într-o stare "stabilă" dar "delicată", a anunţat miercuri seara ginerele său Jorge Arreaza, ministru al Ştiinţei şi Tehnologiei, într-un mesaj postat pe contul de Twitter.

191 afișări
Imaginea articolului Starea de sănătate a lui Hugo Chavez, apreciată ca "delicată"

Hugo Chavez (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Echipa medicală ne-a explicat că starea preşedintelui Chavez rămâne stabilă în cadrul său delicat", a scris Arreaza, aflat la Havana, precizând în alt mesaj postat pe Twitter că preşedintele venezuelean "continuă să lupte dur şi transmite toată dragostea sa poporului nostru".

Venezuela stă cu sufletul la gură după ce vicepreşedintele Nicolas Maduro a întrerupt, duminică, pregătirile pentru Anul Nou anunţând la televiziune, din Cuba, agravarea stării de sănătate a lui Chavez, în vârstă de 58 de ani, operat la 11 decembrie de cancer în zona pelviană, depistat în iunie 2011.

"Am fost informaţi în legătură cu noi complicaţii apărute în urma unei infecţii respiratorii", iar tratamentul pentru aceste complicaţii "nu este lipsit de riscuri", a dezvăluit Nicolas Maduro.

În timp ce chiar susţinătorii săi aproape că au exclus posibilitatea ca Hugo Chavez să poată depună jurământul la data prevăzută, reţelele sociale abundă de zvonuri care anunţă moartea sa, în timp ce altele sunt pline de mesaje de solidaritate cu preşedintele.

Marţi, cotidianul spaniol ABC a anunţat pe pagina sa de Internet că preşedintele venezuelan se află în "comă artificială", fără a-şi cita sursele.

Guvernul se străduieşte de la începutul săptămânii să înnăbuşe aceste zvonuri. "Îi cerem poporului nostru (...) să aibă încredere" în informaţiile furnizate de autorităţi, a cerut marţi Maduro, asigurând încă o dată că preşedintele "va ieşi din această situaţie mai devreme sau mai târziu".

Liderul opoziţiei Henrique Capriles le-a cerut marţi venezuelanilor, într-un mesaj publicat pe Twitter, să nu se lasă pradă zvonurilor sau urii.

Ca semn al atmosferei de îngrijorare care domneşte în ţară, străzile din Caracas erau aproape goale marţi, de Anul Nou.

Reales cu un avans confortabil în octombrie pentru un nou mandat de şase ani, Hugo Chavez, aflat la putere din 1999, ar trebui să depună jurământul la 10 ianuarie în faţa Adunării Naţionale.

În faţa iminenţei acestei date, puterea vrea să amâne ceremonia, înscrisă în Constituţie, într-un fel care să nu fie interpretat drept o "lovitură de stat instituţională", a apreciat analistul Luis Vincent Leon. Până în prezent, Maduro şi preşedintele Adunării Naţionale, Dionysos Cascabelle, evocă posibilitatea unei depuneri a jurământului ulterior, în faţa Curţii Supreme de Justiţie.

Potrivit Constituţiei, în caz de imposibilitate a preşedintelui de a-şi asuma funcţiile, vicepreşedintele sau preşedintele Adunării, în funcţie de interpretare, urmează să asigure interimatul şi să convoace alegeri anticipate.

Henrique Capriles, învins de Chavez la alegerile prezidenţiale din 7 octombrie, care ar putea să îl înfrunte pe Maduro la urne, a recunoscut că data preluării funcţiei ar putea fi amânată.

Raritatea informaţiilor privind starea de sănătate a lui Chavez contribuie la alimentarea îngrijorării susţinătorilor săi. După ce a plecat la Havana pentru a primi îngrijiri medicale, niciun comunicat medical nu a fost publicat. Guvernul venezuelan este cel care informează câte puţin despre starea sa de sănătate în comunicate scurte, care trebuie difuzate obligatoriu de toate posturile de radio şi televiziune din ţară.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici