Statele NATO au convenit asupra operaţiunilor din zona Mării Egee, pe fondul tensiunilor greco-turce

Cele 28 de state NATO au convenit asupra unui plan privind operaţiunile din zona Mării Egee pentru a ajuta autorităţile din Turcia şi Grecia să combată reţelele de traficanţi de persoane care aduc imigranţi în Europa, a declarat, joi, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, potrivit Reuters.

1584 afișări
Imaginea articolului Statele NATO au convenit asupra operaţiunilor din zona Mării Egee, pe fondul tensiunilor greco-turce

Statele NATO au convenit asupra operaţiunilor din zona Mării Egee, pe fondul tensiunilor greco-turce

"Autorităţile din Grecia şi Turcia nu vor opera în apele teritoriale şi în spaţiul aerian al celuilalt stat", a precizat, joi, Jens Stoltenberg, adăugând că vase ale altor state NATO vor putea naviga în apele teritoriale ale Turciei şi Greciei.

Relaţiile dintre Grecia şi Turcia au fost tensionate în general din cauza disputelor privind apele teritoriale, dar s-au amplificat pe 11 februarie, odată cu decizia miniştrilor Apărării din statele NATO de a trimite nave care să patruleze pe Marea Egee pentru a descuraja traficul de persoane în rândul imigranţilor, când ministrul grec a acuzat Turcia că subminează întelegerea.

"În cazul în care o persoană, care venea din Turcia (şi se îndrepta spre Grecia), va fi salvată din Marea Egee, va fi trimisă înapoi în Turcia", a precizat secretarul general al NATO.

Turcia a acceptat anul trecut solicitarea Uniunii Europene de a reduce numărul de imigranţi care ajung în Europa în schimbul unui ajutor financiar de trei milioane de euro pentru a reţine cei peste două milioane de refugiaţi din ţară. Dar îngrijorările în privinţa acordului au început să crească în condiţiile în care circa 110.000 de imigranţi au ajuns în Europa de la începutul anului.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici