Statele Unite adaugă 4 persoane şi 6 entităţi pe o listă de sancţiuni vizând susţinătorii preşedintelui sirian Bashar al-Assad

Statele Unite au adăugat numele a patru persoane şi şase entităţi pe o listă de sancţiuni vizând susţinători ai preşedintelui sirian Bashar al-Assad, inclusiv o bancă rusă şi un fost oficial, relatează postul Radio Free Europe-Radio Liberty (RFE-RL) în pagina electronică.

510 afișări
Imaginea articolului Statele Unite adaugă 4 persoane şi 6 entităţi pe o listă de sancţiuni vizând susţinătorii preşedintelui sirian Bashar al-Assad

Statele Unite adaugă 4 persoane şi 6 entităţi pe o listă de sancţiuni vizând susţinătorii preşedintelui sirian Bashar al-Assad (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

Departamentul american al Trezoreriei a anunţat miercuri că sancţiunile vizează Banca Alianţa Financiară Rusă pentru rolul pe care-l joacă în tranzacţii cu Guvernul sirian.

Departamentul a sancţionat de asemenea două persoane care au legături cu banca - Kirsan Iliomjinov, în prezent preşedintele Federaţiei Mondiale de Şah, un fost preşedinte al regiunii ruse Kalmîkia, şi Mudalai Kuri, unul dintre conducătorii băncii.

Pe listă a fost introdus şi numele unui om de afaceri sirian, George Haswani, despre care departamentul afirmă că "serveşte ca mijlocitor pentru achiziţii de petrol ale regimului sirian" de la gruparea jihadistă Statul Islamic (SI).

Pe listă au fost introduse, de asemenea, alte entităţi deţinute sau controlate de către Kuri.

Statul Islamic, prezentat de către oficiali americani drept cea mai bogată grupare teroristă jihadistă, se finanţează în mare parte de pe urma câmpurilor petroliere pe care le-a cucerit de la Guvernul sirian. Gruparea teroristă vinde petrol prin reţele de contrabandă mai vechi, potrivit unor experţi şi oficiali.

Guvernul al-Assad a cumpărat petrol de la SI, acuza anul trecut un oficial din cadrul Trezoreriei.

Statele Unite au folosit instrumente financiare şi militare împotriva SI, care a revendicat luna aceasta atacurile coordonate de la Paris, soldate cu 130 de morţi. Luna trecută, militarii americani au lansat o campanie aeriană - "Tidal Wave II" - care se concentrează asupra instalaţiilor petroliere din Siria asupra cărora gruparea deţine controlul.

Oficiali în domeniul Apărării estimează că SI a obţinut până în octombrie 47 de milioane de dolari din vânzarea de petrol, iar campania americană a redus acest volum cu aproximativ 30%, potrivit Reuters.

Adjunctul ministrului rus de Externe Serghei Riabkov a declarat miercuri, referindu-se la aceste sancţiuni, că este necesar ca Washingtonul să înceteze cu "jocurile geopolitice", potrivit RIA Novosti.

Iliomjinov a respins acuzaţiile Trezoreriei americane, potrivit agenţiilor ruse de presă.

"Vreau să subliniez că nu am avut niciodată vreun fel de interese comerciale în Siria sau Iran", a declarat el pentru Interfax.

El a declarat pentru RIA Novosti că intenţiona să efectueze o vizită în Statele Unite săptămâna viitoare pentru a semna un contract prin care Campionatul Mondial de Şah de anul viitor să fie organizat la New York.

Reuters precizează că nu a fost în măsută să-l contacteze pe Kuri sau banca rusă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici