Statele Unite ar putea întrerupe discuţiile cu Rusia şi caută alte opţiuni, inclusiv militare, pentru Siria

Statele Unite ar putea renunţa la căutarea unei soluţii diplomatice cu Rusia la conflictul din Siria, Administraţia Barack Obama anunţând joi că analizează alte opţiuni, inclusiv militare, pentru a pune capăt crizei.

3722 afișări
Imaginea articolului Statele Unite ar putea întrerupe discuţiile cu Rusia şi caută alte opţiuni, inclusiv militare, pentru Siria

Statele Unite ar putea întrerupe discuţiile cu Rusia şi caută alte opţiuni, inclusiv militare, pentru Siria (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

Oficiali americani au declarat că Administraţia Barack Obama a început să ia în considerare acţiuni dure, inclusiv opţiuni militare, pe fondul operaţiunilor siriene şi ruse asupra oraşului Alep, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Oficialii citaţi au argumentat că eşecul eforturilor diplomatice în Siria nu lasă Administraţiei Barack Obama altă soluţie în afară de căutarea unor alternative, inclusiv folosirea forţei militare.

"Preşedintele SUA a cerut tuturor agenţiilor guvernamentale să prezinte opţiuni, unele familiare, altele noi; acum sunt analizate opţiunile", a declarat Antony Blinken, adjunct al secretarului american al Apărării, fără a oferi detalii.

Separat, secretarul de Stat John Kerry a semnalat că Statele Unite ar putea să anunţe Rusia că suspendă contactele diplomatice pe tema Siriei din cauza prăbuşirii armistiţiului convenit în zona oraşului Alep. "Suntem pe punctul de a suspenda discuţiile cu Rusia pe tema Siriei în contextul continuării bombardamentelor", a afirmat Kerry.

Rusia a transmis că nu este de acord cu un armistiţiu de şapte zile în zona Alep, deoarece o astfel de pauză ar permite regruparea "forţelor teroriste", o referire inclusiv la insurgenţii susţinuţi de Occident.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 270.000 de morţi.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici