Statele Unite au propus Rusiei purtarea unor discuţii pe marginea disputei privind tratatul INF

Statele Unite au propus să poarte discuţii cu Rusia asupra chestiunilor legate de controlul armelor în preajma unei întruniri a Organizaţiei Naţiunilor Unite care va avea loc sâptămâna viitoare la Beijing, a declarat joi un oficial superior al Departamentului de Stat, relatează Reuters.

505 afișări
Imaginea articolului Statele Unite au propus Rusiei purtarea unor discuţii pe marginea disputei privind tratatul INF

Statele Unite au propus Rusiei purtarea unor discuţii pe marginea disputei privind tratatul INF

Sub-secretarul de Stat, Andrea Thompson, a declarat că aproape sigur discuţiile vor include şi o dispută pe marginea unui tratat din timpul Răzbioiului Rece care limitează amplasarea rachetelor cu rază medie de acţiune.

Washingtonul s-a angajat să se retragă din pact din cauza dezvoltării de către Moscova a unei noi rachete de croazieră care încalcă prevederile Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF).

Moscova a negat faptul că rachetele în cauză, Novator 9M729 (denumite SSC-8 de către NATO), încalcă înţelegerea, care împiedică ambele părţi să amplaseze rachete terestre cu rază scurtă şi medie de acţiune în Europa.

Moscova spune că raza de acţiune a rachetelor o menţine în afara tratatului şi acuză Statele Unite că inventează pretexte false pentru a ieşi dintr-un acord pe care doreşte oricum să-l părăsească pentru a-şi dezvolta propriile rachete.

Thompson a declarat că Statele Unite au prezentat Rusiei o propunere pentru un test "verificabil" al razei de rachete, dar Moscova nu a fost de acord cu planul.

Cu excepţia cazului în care ruşii nu vor respecta prevederile Tratatul INF, Statele Unite îşi vor menţine decizia de a părăsi pactul la sfârşitul unei perioade de 60 de zile pe 2 februarie, a spus Thompson.

 

 

 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici