Statele Unite au testat cu succes un sistem de apărare antirachetă stratificat Aegis-THAAD

Armata americană anunţă că a testat cu succes un sistem de apărare antirachetă în valoare de 230 de milioane de dolari care prezintă capacitatea sistemelor Aegis şi THAAD de a identifica şi distruge atât rachete balistice, cât şi de croazieră, relatează Reuters în pagina electronică.

978 afișări
Imaginea articolului Statele Unite au testat cu succes un sistem de apărare antirachetă stratificat Aegis-THAAD

Statele Unite au testat cu succes un sistem de apărare antirachetă stratificat Aegis-THAAD (Imagine:AFP/Arhiva Mediafax Foto)

Testarea a fost efectuată în apropiere de Insula Wake, în vestul Pacificului, către ora locală 23.05 (luni, 6.05, ora României), de către Agenţia americană de apărare antirachetă (MDA), Comandamentul american în Europa, Comandamentul american la Pacific, Agenţia pentru testare operaţională a a sistemelor de apărare antibalistice (BMDSOTA) şi Comandamentul componente funcţionale comune pentru Apărare antirachetă integrată (JFCCIMD).

"A fost un test operaţional BMD foarte complex care cerea ca toate elementele să funcţioneze împreună - într-un plan de apărare stratificat - vizând detectarea, urmărirea, deosebirea, angajarea şi distrugerea ameninţărilor rachetelor balistice", a anunţat MDA într-un comunicat.

Este pentru prima dată când armata americană a dovedit eficienţa unei apărări stratificate, potrivit lui Riki Ellison, fondatorul Alianţei pentru Promovarea Apărării Antirachetă (MDAA), o organizaţie nonprofit.

"Este un succes uriaş", a subliniat Ellison, adăugând că testul sporeşte încrederea în planurile Statelor Unite de mobiliza o baterie sau un sistem terestru mobil de mare altitudine THAAD în Europa şi că ar putea impulsiona intenţiile de a trimite un sistem THAAD în Coreea de Sud.

Însă unii critici apreciază că testările unor sisteme antirachetă sunt prea simple şi nu simulează potenţiale ameninţări din viaţa reală.

Testarea a implicat un sistem de tip Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) construit de către Lockheed Martin Corp, două sisteme de rarad de tip AN/TPY-2 construite de Raytheon Co, un sistem de Comandament, Control, Managementul luptei şi Comunicaţii construit de către Lockheed şi distrugătorul USS John Paul Jones, dotat cu un radar de tip AN/SPY-1.

În cadrul testării, un sistem THAAD de pe Insula Wake a detectat şi distrus o ţintă care simula o rachetă balistică cu rază scurtă de acţiune, lansată de un avion de transport de tip C-17.

În acelaşi timp, sistemul THAAD şi distrugătorul au lansat amândouă rachete în vederea interceptării unei rachete balistice cu rază medie de acţiune lansate de către un al doilea C-17. THAAD şi-a atins ţinta, însă racheta de tip SM-3 Block IB, construită de către Raytheon, a eşuat la începutul zborului şi şi-a ratat ţinta.

MDA a anunţat că anchetează această problemă.

Capacitatea THAAD de a lovi a doua ţintă relevă, în opinia lui Ellison, importanţa de a avea un sistem de apărare antirachetă în straturi. "Dacă o rachetă nu merge, ai alt sistem pe care să-l foloseşti împotriva ameninţărilor inamice", a spus el.

În timp ce erau abordate primele două ameninţări, distrugătorul Marinei americane dotat cu sistemul Aegis a interceptat, de asemenea, o ţintă de tip BQM-74E, construită de către Northrop Grumman Corp, cu ajutorul unei rachete ghidate de tip Standard Missile-2 Block IIIA.

Extinderea sistemului antirachetă al Statelor Unite în Europa de Est reprezintă o ameninţare la adresa capacităţilor nucleare ruse, declara Vladimir Putin, la sfârşitul lui octombrie, la Formul Valdai de la Soci, pe litoralul rus al Mării Negre, exprimându-şi îngrijorarea faţă de faptul că infrastructura ofensivă a NATO se apropie de frontierele ruse şi evocând un scenariu "foarte periculos".

Statele Unite efectuaseră în aceeaşi săptămână, în largul Marii Britanii, un test pentru interceptarea unei rachete balistice, verificând sisteme de tip SM-3, similare cu cele care urmează să fie instalate în România. Un obuz balistic fără încărcătură a fost interceptat cu un sistem de tip Aegis SM-3 maritim. Un sistem SM-3 terestru urmează să fie instalat în baza antirachetă de la Deveselu, în judeţul Olt.

Statele Unite au acuzat anul trecut Rusia că ar încălca Tratatul forţelor nucleare intermediare (INF). În replică, Moscova a declarat că acuzaţiile sunt lipsite de fundament, subliniind că sistemele antirachetă care urmează să fie instalate în România şi Polonia ar putea fi o încălcare directă a acestui tratat.

Sistemul Aegis, instalat pe nave militare sau pe platforme maritime, are rolul de a intercepta rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune. În prezent, există cel puţin 24 de sisteme Aegis instalate pe nave militare americane, majoritatea patrulând în Oceanul Pacific.

Tot sisteme Aegis urmează să fie utilizate în planul de creare a unui "scut antirachetă" NATO în Europa, scopul fiind contracararea ameninţărilor reprezentate de ţări precum Iranul. Sisteme Aegis adaptate pentru uz terestru (Aegis Ashore) urmează să fie instalate la baza de la Deveselu (România) şi în Polonia.

O altă componentă a sistemului antibalistic este sistemul terestru mobil de mare altitudine THAAD, instalat pe camioane militare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici