Statele Unite au trimis avioane cu produse umanitare la frontiera Columbiei cu Venezuela

Statele Unite au trimis avioane care transportă produse umanitare la frontiera Columbiei cu Venezuela, afirmă surse citate de BBC News şi de Miami Herald, dar Administraţia Nicolas Maduro susţine că Washingtonul foloseşte pretextul asistenţei străine pentru o intervenţie militară.

1267 afișări
Imaginea articolului Statele Unite au trimis avioane cu produse umanitare la frontiera Columbiei cu Venezuela

Statele Unite au trimis avioane cu produse umanitare la frontiera Columbiei cu Venezuela

Avioanele cu produse umanitare au aterizat sâmbătă după-amiază pe aeroportul columbian Cucuta, situat la frontiera cu Venezuela. Produsele au fost trimise la solicitarea liderului opoziţiei din Venezuela, Juan Guaidó, care s-a autoproclamat preşedinte interimar. Juan Guaido a declarat că produsele umanitare vor fi transportate în Venezuela pe 23 februarie.

Preşedintele Venezuelei, Nicolás Maduro, acuză Statele Unite că folosesc pretextul unei crize umanitare pentru a lansa o intervenţie militară.

Prezent în oraşul columbian Cucuta, Mark Green, directorul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), a declarat că Juan Guaidó a cerut transportul din cauza crizei umanitare din Venezuela. "Copiii sunt înfometaţi şi aproape toate spitalele din Venezuela se confruntă cu lipsa medicamentelor", susţine Mark Green. Un oficial american declara vineri că o aeronavă militară va transporta peste 200 de tone de alimente la frontiera Columbiei cu Venezuela.

Cuba, un aliat al regimului de la Caracas, a acuzat joi că Statele Unite au mobilizat efective ale forţelor speciale în cadrul pregătirilor pentru lansarea unei intervenţii militare în Venezuela sub pretextul contracarării unei crize umanitare. Întrebat despre aceste acuzaţii, emisarul special american responsabil de Venezuela, Elliott Abrams, a declarat: "Este o nouă minciună".

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a afirmat că Administraţia de la Washington este formată din "extremişti" care au generat criza politică de la Caracas pentru a justifica o intervenţie militară, catalogându-l pe omologul său american, Donald Trump, drept adept al "supremaţiei albilor". Nicolas Maduro, contestat de Statele Unite şi de alte ţări occidentale în contextul crizei politice şi economice de la Caracas, a transmis că se opune primirii de asistenţă umanitară din străinătate, argumentând că Venezuela are "capacitatea de a satisface toate necesităţile poporului şi nu va cerşi de la nimeni". "Statele Unite intenţionează să creeze o criză umanitară pentru a putea justifica o intervenţie militară. Acest lucru se înscrie în farsă; de aceea, le spunem cu toată demnitatea că nu avem nevoie de resturile lor de pâine, de mâncarea lor toxică, de resturile lor", a afirmat Maduro.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a decis să îl recunoască pe Juan Guaidó, liderul opoziţiei, ca fiind preşedinte interimar al Venezuelei. Juan Guaidó, şeful Adunării Naţionale din Venezuela, s-a autoproclamat preşedinte interimar al ţării, contestându-l oficial pe preşedintele Nicolás Maduro în contextul crizei politice grave. Nicolas Maduro tocmai a început al doilea mandat de preşedinte al Venezuelei, dar zeci de mii de persoane continuă protestele, denunţând fraude electorale.

Administraţia Vladimir Putin a avertizat că va face totul pentru apărarea preşedintelui Venezuelei, Nicolas Maduro, după ce, pe fondul speculaţiilor privind o presupusă invazie militară prin Columbia, Casa Albă a reiterat că preşedintele Donald Trump menţine "toate opţiunile". De asemenea, China, Turcia, Cuba şi Siria îl susţin pe Nicolas Maduro.

Italia şi Grecia au semnalat că nu îl vor recunoaşte pe liderul opoziţiei din Venezuela, Juan Guaido, drept preşedinte interimar, avertizând că trebuie evitat un război precum cel din Libia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici