Statele Unite consideră "ridicole" sugestiile Rusiei privind atacarea gazoductelor din Marea Baltică

Administraţia Joseph Biden a catalogat, miercuri după-amiază, drept "ridicole" sugestiile Moscovei privind implicarea Statelor Unite în atacurile asupra gazoductelor Nord Stream 1 şi 2, care fac legătura între Rusia şi Germania prin Marea Baltică.

1638 afișări
Imaginea articolului Statele Unite consideră "ridicole" sugestiile Rusiei privind atacarea gazoductelor din Marea Baltică

Statele Unite consideră "ridicole" sugestiile Rusiei privind atacarea gazoductelor din Marea Baltică

"Afirmaţiile sunt ridicole. Ştim cu toţii că Rusia are o istorie îndelungată în răspândirea dezinformării şi face şi acum acelaşi lucru", a declarat Adrienne Watson, un purtător de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă, citată de cotidianul Le Monde.

Administraţia Vladimir Putin a somat, miercuri, Statele Unite să răspundă dacă au atacat gazoductele ruso-germane din Marea Baltică, amintind că preşedintele Joseph Biden a ameninţat în trecut cu oprirea proiectului Nord Stream 2. "Preşedintele american este obligat să răspundă la întrebarea dacă Statele Unite au dat curs ameninţării", a declarat, conform cotidianului Le Monde, Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, referindu-se la declaraţii făcute de liderul de la Casa Albă în luna februarie.

Statele Unite s-au opus vehement în ultimii ani proiectului gazoductului Nord Stream 2, argumentând că vor să reducă dependenţa energetică a Uniunii Europene de Rusia. Pe 23 februarie, preşedintele Joseph Biden afirma, referindu-se la o discuţie anterioară cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, că Statele Unite şi-au coordonat "eforturile pentru a opri gazoductul Nord Stream 2 dacă Rusia invadează Ucraina", conform stenogramei afirmaţiilor, postată pe site-ul Casei Albe. Biden constata că, pe baza consultărilor bilaterale, Germania tocmai anunţase în acel moment oprirea procedurilor de autorizare a gazoductului. Preşedintele SUA anunţa atunci o serie de sancţiuni împotriva companiei care a construit Nord Stream 2 şi avertiza că nu va ezita să treacă la "acţiuni suplimentare", dacă Rusia va continua escaladarea acţiunilor, care pe 24 februarie au condus la invazia militară în Ucraina.

Anterior, în cursul întâlnirii cu Olaf Scholz, pe 7 februarie, Biden afirmase că, "dacă Rusia lansează o nouă invazie, nu va mai exista Nord Stream 2". "Vom opri proiectul", declara preşedintele SUA, citat de agenţia Reuters. Întrebat cum va face acest lucru, preşedintele american a răspuns: "Vă promit că vom putea face acest lucru".

Moscova a anunţat că va solicita convocarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate ONU pe tema fisurilor detectate la gazoductele din Marea Baltică.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici