Statele Unite, hotărâte să nu plătească răscumpărări pentru eliberarea ostaticilor

Statele Unite şi-au reafirmat, luni, hotărârea de a nu achita răscumpărări pentru a obţine eliberarea unor ostatici, după operaţiunea eşuată desfăşurată sâmbătă în Yemen, care s-a soldat cu moartea unui american şi a unui sud-african, deţinuţi de Al-Qaida.

88 afișări
Imaginea articolului Statele Unite, hotărâte să nu plătească răscumpărări pentru eliberarea ostaticilor

Statele Unite, hotărâte să nu plătească răscumpărări pentru eliberarea ostaticilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În cazurile de luări de ostatici, Washingtonul refuză să negocieze cu "organizaţiile teroriste", spre deosebire de alte ţări, inclusiv din Europa, suspectate că plătesc răscumpărări pentru eliberarea cetăţenilor lor.

Pe fondul creşterii numărului cazurilor de răpire a unor cetăţeni americani şi al uciderii unora dintre aceştia de către gruparea Stat Islamic, Departamentul de Stat a reamintit, luni, că preşedintele Barack Obama a ordonat în urmă cu câteva luni, "reevaluarea completă a modului în care administraţia americană abordează aceste probleme". "Reevaluarea" politicii Statelor Unite în privinţa luării de ostatici implică Departamentul de Stat, Pentagonul şi serviciile de informaţii, a precizat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane, Jennifer Psaki.

"Dar problema răscumpărării nu a fost inclusă în cadrul reevaluării", a subliniat oficialul american. "Administraţia Statelor Unite, în conformitate cu politica în vigoare, nu face nicio concesie răpitorilor, pentru simplul motiv că toţi americanii din străinătate s-ar confrunta cu un risc şi mai mare de răpire. Iar, prin plata răscumpărărilor, am susţine organizaţiile teroriste, pe care, de fapt, încercăm să le anihilăm", a explicat Jennifer Psaki.

În Statele Unite, puţine voci critice au contestat această politică. Cu toate acestea, familia lui Luke Somers, ostaticul american ucis sâmbătă în Yemen, a criticat, luni, în declaraţii pentru presa britanică, reacţia autorităţilor americane, afirmând că a fost pusă în faţa unui fapt împlinit.

În operaţiunea armată desfăşurată de forţele speciale americane, Somers, fotojurnalist, în vârstă de 33 de ani, răpit în septembrie 2013 la Sanna, şi Pierre Korkie, profesor sud-african răpit din mai 2013, "au fost asasinaţi de teroriştii din AQPA" (Al-Qaida în Peninsula Arabică), a anunţat secretarul american al Apărării, Chuck Hagel.

Preşedintele american Barack Obama a declarat ulterior că a "autorizat operaţiunea de salvare (...) în colaborare cu Guvernul yemenit", în urma informaţiilor care au arătat că viaţa lui Luke Somers este în pericol imediat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici