Statele Unite intenţionează să se RETRAGĂ din Tratatul forţelor nucleare intermediare. Mesajul transmis Rusiei

Adminstraţia Trump le va transmite liderilor ruşi că Statele Unite intenţionează să se retragă din Tratatul forţelor nucleare intermediare (INF), într-un efort de a contrabalansa dezvoltarea capabilităţilor militare ale Chinei în Pacific, au informat mai multe surse, relatează The New York Times.

5093 afișări
Imaginea articolului Statele Unite intenţionează să se RETRAGĂ din Tratatul forţelor nucleare intermediare. Mesajul transmis Rusiei

SUA intenţionează să se retragă din Tratatul forţelor nucleare intermediare

Preşedintele Donald Trump şi-a exprimat în mai multe rânduri intenţia de a renunţat la tratatul INF, semnat în 1986 între preşedintele american Ronald Reagan şi omologul său rus Mihail Gorbaciov. În timp ce tratatul a fost considerat util de-a lungul anilor, SUA au acuzat Rusia, încă din 2014, de încălcarea tratatului.

Tratatul interzice de asemenea Statelor Unite să furnizeze noi arme pentru a răspunde eforturile Chinei de a îşi asigura o poziţie dominantă în regiunea Pacificului. Deoarece China nu face parte din statele care au semnat tratatul, aceasta nu întâmpină limite privind raza de acţiune a rachetelor sale.

Casa Albă a informat că nu există nicio decizie oficială privind retragerea din tratat, însă mai mulţi oficiali americani şi surse diplomatice, care au vorbit sub condiţii de anonimat, au informat că Donald Trump este aşteptat să renunţe la tratatul INF.

Ministerul rus de Externe a afirmat la 25 septembrie că sistemul antirachetă din România riscă să conducă la anularea Tratatului forţelor nucleare intermediare, iar responsabilitatea aparţine Statelor Unite.

Administraţia Vladimir Putin a criticat de nenumărate ori iniţiativa SUA de a instala elemente antirachetă, în cadrul NATO, în România şi Polonia, precum şi montarea unui sistem antibalistic în Coreea de Sud. Washingtonul şi NATO susţin că instalaţiile antirachetă din Europa nu sunt îndreptate contra Rusiei, vizând contracararea ameninţărilor balistice din Iran, în timp ce sistemul din Coreea de Sud vizează ameninţarea nord-coreeană. Relaţiile dintre Rusia şi Occident sunt grav afectate de crizele din Ucraina şi Siria.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici