Statele Unite şi Uniunea Europeană condamnă atacul care a vizat o insulă sud-coreeană

Casa Albă a condamnat "cu fermitate" atacul nord-coreean care a vizat o insulă sud-coreeană, incident soldat cu cel puţin doi morţi şi 18 răniţi, preocupări similare exprimând Japonia, China şi Uniunea Europeană.

27 afișări
Imaginea articolului Statele Unite şi Uniunea Europeană condamnă atacul care a vizat o insulă sud-coreeană

Statele Unite şi Uniunea Europeană condamnă atacul care a vizat o insulă sud-coreeană (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Statele Unite condamnă cu fermitate acest atac şi cer Coreei de Nord să înceteze acţiunile beligerante şi să respecte termenii acordului de armistiţiu", a declarat purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei americane, Robert Gibbs, subliniind că Statele Unite s-au angajat să "apere un stat aliat", Coreea de Sud.

China şi-a exprimat "preocuparea" în legătură cu incidentele armate. "Sperăm că părţile vor lua măsuri suplimentare pentru a contribui la pacea şi stabilitatea în Peninsulă", a declarat Hong Lei, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

Premierul Japoniei, Naoto Kan, a anunţat că le-a cerut miniştrilor să se pregătească "pentru a putea avea o reacţia fermă în caz de necesitate".

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că există un "pericol major" de izbucnire a unui conflict deschis, adăugând că incidentul "merită condamnat".

"Cei care au iniţiat acest lucru şi au ripostat asupra insulei sud-coreene au o responsabilitate enormă. Toate schimburile de focuri trebuie să înceteze imediat", a spus Lavrov.

Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, a condamnat cu fermitate atacul nord-coreean, exprimând "profunda preocupare".

Ministrul britanic de Externe, William Hague, a condamnat atacul nord-coreean "unilateral", iar omologul său german, Guido Westerwelle, şi-a exprimat "îngrijorarea" după această nouă provocare militară.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici