Statistică sumbră. Luptătorii Mişcării Talibane au ucis sau au făcut să dispară în mod misterios mai bine de 100 foşti ofiţeri de poliţie şi de informaţii

  • Forţele talibane au vânat foşti ofiţeri cu ajutor registrelor de angajare ale guvernului şi i-au vizat pe cei care s-au predat şi au primit scrisori care le garantau siguranţa.
  • Talibanii au preluat puterea la 15 august, când au pătruns în capitala Kabul, în timp ce guvernul susţinut de comunitatea internaţională s-a prăbuşit.
  • Forţele talibane au vizat, de asemenea, persoane pe care le suspectează că susţin gruparea aşa-numitului Stat Islamic în estul provinciei Nangarhar.
  • Mişcarea Talibană a apărut la începutul anului 1995 şi a pus stăpânire pe cea mai mare parte a statelor din sudul şi estul Afganistanului în decurs de un an.
1347 afișări
Imaginea articolului Statistică sumbră. Luptătorii Mişcării Talibane au ucis sau au făcut să dispară în mod misterios mai bine de 100 foşti ofiţeri de poliţie şi de informaţii

FOTO AP

Luptătorii Mişcării Talibane au ucis sau au făcut să dispară în mod misterior mai bine de 100 de foşti ofiţeri de poliţie şi de informaţii de când au preluat puterea în Afganistan, se arată într-un raport publicat marţi de Human Rights Watch. Grupul a subliniat continuarea represaliilor împotriva forţelor armate ale guvernului destituit, în ciuda unei amnistii anunţate.
 
Forţele talibane au vânat foşti ofiţeri cu ajutor registrelor de angajare ale guvernului şi i-au vizat pe cei care s-au predat şi au primit scrisori care le garantau siguranţa. În unele cazuri, comandanţii talibani locali au întocmit liste de persoane care urmează să fie vizate, cu explicaţia că au comis acte „de neiertat".

„Nimeni nu se simte în siguranţă”

„Modelul crimelor a semănat teroare în întregul Afganistan, deoarece nimeni asociat cu fostul guvern nu se poate simţi în siguranţă sau că a scăpat de ameninţarea represaliilor", a declarat Human Rights Watch în raport.
 
Talibanii au preluat puterea la 15 august, când au pătruns în capitala Kabul, în timp ce guvernul susţinut de comunitatea internaţională s-a prăbuşit. Căderea Kabulului a încununat o preluare uimitor de rapidă a puterii de către insurgenţi, care au cucerit o serie de oraşe pe măsură ce forţele americane şi aliaţii lor se retrăgeau din Afganistan după mai bine de 20 de ani de prezenţă militară în statul asiatic. De atunci, noii lideri talibani ai Afganistanului au încercat să facă faţă colapsului economiei ţării şi s-au confruntat cu tot mai multe evenimente mortale din partea aşa-numitului Stat Islamic din provincia Khorasan. Forţele talibane au vizat, de asemenea, persoane pe care le suspectează că susţin gruparea aşa-numitului Stat Islamic în estul provinciei Nangarhar, un epicentru al atacurilor al acestora, se arată în raport.

Conflictele sângeroase continuă

În capitala provinciei, Jalalalabad, a izbucnit marţi un conflict violent în care au fost şi câteva schimburi de focuri timp de 8 ore.
 
Forţele talibane au făcut un raid asupra unei presupuse ascunzători a militanţilor din aşa-numitul Stat Islamic, după spusele martorilor. Şeful serviciilor de informaţii din provincie, Tahir Mobariz, a declarat că, în timpul luptelor, un femeie şi un bărbat au fost atacatori sinucigaşi, care purtau veste cu explozibil, pe care le-au detonat. A treia persoană prezentă la faţa locului au murit din cauza focurilor de armă. Doi presupuşi militanţi au fost arestaţi, a spus el.
 
Conducerea Mişcării Talibane a anunţat în repetate rânduri că lucrătorii fostului guvern, inclusiv membrii forţelor armate, nu au de ce să se teamă de ei. Foşti ofiţeri ai armatei au declarat că li s-a ordonat să renunţe la arme, iar în schimb au primit un document care le confirma predarea şi le garanta siguranţa. Sâmbătă, prim-ministrul taliban, Mohammed Hassan Akhund, a negat, într-o alocuţiune publică, că ar avea loc vreo represalii. Dar Human Rights Watch a declarat că amnistia promisă nu i-a împiedicat pe comandanţii locali să se răzbune pe foştii membri ai armatei, poliţiei şi serviciilor de informaţii.

Talibanii trebuie să prevină carnagiul

„Sarcina este pe umerii talibanilor de a preveni alte omoruri, de a-i trage la răspundere pe cei responsabili şi de a despăgubi familiile victimelor", a declarat Patricia Gossman, director asociat al organizaţiei Human Rights Watch pentru Asia. Prin interviuri cu martori, rude, foşti oficiali guvernamentali, oficiali talibani şi alte persoane, Human Rights Watch a declarat că a documentat uciderea sau „dispariţia" forţată a 47 de foşti membri ai forţelor armate în patru provincii între 15 august şi 31 octombrie. Organizaţia a precizat că cercetările sale au indicat că au avut loc, de asemenea, cel puţin alte 53 de asasinate sau dispariţii.
 
Totodată, cercetarea s-a concentrat asupra provinciilor Ghazni, Kandahar, Kunduz şi Helmand. Luptătorii talibani au efectuat raiduri nocturne în locuinţe pentru a reţine foşti ofiţeri de securitate sau pentru a ameninţa şi abuza rudele acestora pentru a le dezvălui unde se află. În mai multe cazuri, cadavrele celor care au fost arestaţi au fost găsite ulterior aruncate pe stradă.
În timp ce unele omoruri au avut loc imediat după preluarea puterii de către talibani, „omorurile şi dispariţiile par să fi devenit mai deliberate de atunci, deoarece comandanţii talibani [...] au folosit informatori şi informaţii de la guvernul anterior pentru a localiza alte persoane" legate de fostele forţe armate, potrivit raportului.
 
Într-un caz citat în cercetarea realizată de Human Rights Watch, un fost luptător din cadrul Direcţiei Naţionale pentru Securitate, pe nume Abdul Qadir, s-a ascuns în provincia Kunduz după căderea guvernului, apoi a reapărut pentru a locui cu socrii săi. La 25 august, el a fost oprit la un punct de control de către luptătorii talibani, unde a recunoscut că a fost membru NDS, dar a indicat amnistia. Luptătorii l-au reţinut oricum, iar trei zile mai târziu corpul său a fost găsit lângă un râu.
 
În provincia Ghazni, un fost comandant al poliţiei locale, pe nume Saadat, a dispărut după ce a mers la piaţă la mijlocul lunii octombrie. Locuitorii i-au adus, ulterior, cadavrul acasă şi le-au spus rudelor că fusese ucis pe drum de bărbaţi înarmaţi despre care credeau că sunt talibani.
 
În septembrie, conducerea talibanilor a anunţat crearea unei comisii care să investigheze rapoartele privind abuzurile de drepturi şi crimele comise de către membrii lor. 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici