Statul Islamic a executat opt jihadişti olandezi pe care i-a acuzat de evadare şi răzvrătire

Gruparea Statul Islamic (SI) a executat opt jihadişti olandezi pe care i-a acuzat că au încercat să dezerteze, potrivit unor activişti, care apreciază că tensiunile dintre jihadişti olandezi şi agenţi operativi irakieni SI au atins un punct culminant, relatează AFP, citată de ziarul The Guardian.

1009 afișări
Imaginea articolului Statul Islamic a executat opt jihadişti olandezi pe care i-a acuzat de evadare şi răzvrătire

Statul Islamic a executat opt jihadişti olandezi pe care i-a acuzat de evadare şi răzvrătire (Imagine: Shutterstock)

"Daech (acronimul arab al SI) a executat opt luptători olandezi vineri, la Maadan, în provincia Rakka, după ce i-a acuzat că au încercat să dezerteze şi să se răzvrătească", a declarat luni Abu Mohammad, un membru al grupului de cetăţeni jurnalişti "Rakka este măcelărită în tăcere" (RBSS), într-un mesaj postat pe Twitter.

RBSS documentează încă din aprilie 2014 abuzuri comise de către SI în "capitala" de facto a grupării, în nordul Siriei.

Potrivit grupului, tensiunile dintre 75 de jihadişti olandezi - unii de origine marocană - şi agenţi operativi SI din Irak au atins un nou punct culminant în ultima lună.

Alţi trei jihadişti olandezi au fost arestaţi de membri irakieni ai SI, care i-au acuzat că voiau să fugă, iar unul dintre cei trei deţinuţi a fost bătut până la moarte în timpul interogatoriului, potrivit RBSS.

Lideri SI din Rakka au trimis delegaţi să soluţioneze disputa cu membrii furioşi ai celulei olandeze, însă aceştia i-au executat pe intermediari, ca răzbunare, potrivit grupului.

Conducerea SI în Irak a ordonat, după aceea, arestarea tuturor membrilor grupului olandez, care au fost încarceraţi la Tabaqa şi Maadan, în Siria, după care au fost executaţi cei opt, potrivit RBSS.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, care monitorizează conflictul, nu a putut să confirme aceste informaţii.

Cu toate acestea, ONG-ul cu sediul în Marea Britanie a anunţat că trei jihadişti europeni de origine nord-africană au fost executaţi în Wilayet al-Furat - numele pe care jihadiştii l-au dar unei zone situate de-a lungul frontierei dintre Siria şi Irak.

Potrivit serviciilor secrete olandeze, 200 de persoane din Olanda, inclusiv 50 de femei, s-au alăturat SI în Siria şi în Irak.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici