Video Statul Islamic afirmă că a cucerit oraşul irakian Ramadi - VIDEO

Combatanţi din cadrul reţelei teroriste Statul Islamic (SI) au anunţat duminică faptul că au cucerit întregul oraş Ramadi, capitala provinciei Anbar, situat în vestul Irakului, relatează Reuters în pagina electronică.

1150 afișări

Într-un comunicat, organizaţia islamistă afirmă că a capturat tancuri şi a ucis zeci de "apostaţi", un termen pe care-l foloseşte pentru a desemna membrii forţelor guvernamentale.

Departamentul american al Apărării nu a confirmat cucerirea oraşului, dar a recunoscut că luptătorii SI se află în avantaj.

Coaliţia antijadistă este pregătită să susţină forţele guvernamentale să reia controlul asupra Ramadi, a anunţat o purtătoare de cuvânt a Pentagonului.

Anterior, armata irakiană a evacuat o bază militară strategică situată în apropiere de Ramadi, în timp ce jihadiştii sunniţi o luau cu asalt.

Potrivit unui ofiţer, care a solicitat protecţia anonimatului, combatanţii islamişti le-au cerut, printr-o portavoce, să depună armele, promiţându-le că le va fi cruţată viaţa.

Jihadiştii au preluat controlul, vineri, asupra celei mai mari părţi din oraşul Ramadi, situat la aproximativ 110 kilometri de Bagdad.

Forţe speciale din cadrul armatei irakiene, care deţineau controlul asupra ultimului cartier - Malaab - au fost nevoite să se replieze către est, duminică, după ce au suferit pierderi importante.

- "Prăbuşire totală"

Insurgenţii au profitat şi s-au apropiat de Centrul de comandă a operaţiunilor de la nivelul provinciei.

Un membru al Consiliului proviniciei Anbar a descris situaţia de la Ramadi drept o "prăbuşire totală" şi a precizat că oficiali locali au votat pentru mobilizarea grupărilor paramilitare şiite în această zonă cu populaţie majoritar sunnită. Un purtător de cuvânt al şefului Guvernului a declarat că premierul a ordonat acestor paramilitari să se pregătească să "susţină forţele armate în vederea preluării controlului asupra întregii provincii Anbar".

Aceste grupări, care au contribuit la limitarea, iar apoi la respingerea înaintării SI în Irak, s-au ţinut la distanţă de operaţiunile efectuate în provincia Anbar, din dorinţa de a nu reaprinde violenţe intercomunitare.

În cazul în care va fi confirmată, cucerirea oraşului Ramadi va constitui prima cucerire a unui oraş major de către jihadişti de când armata irakiană şi unităţi paramilitare au lansat o contraofensivă, anul trecut, sprijinite de atacuri aeriene ale coaliţiei antijihadiste condusă de către Statele Unite.

Forţele aliate au efectuat şapte operaţiuni aeriene în apropiere de Ramadi, timp de 24 de ore, până duminică dimineaţa la ora 5.00 GMT (8.00, ora României), cel mai intensiv bombardament asupra unei regiuni de la începutul campaniei în Siria şi Irak.

Ramadi era unul dintre ultimele oraşe aflate încă sub controlul forţelor guvernamentale în vestul Irakului, un teritoriu deşertic vast care se învecinează cu Arabia Saudită, Siria şi Iordania.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici