Statul Islamic câştigă teren în Afganistan, avertizează un general american

Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) efectuează mici incursiuni în Afganistan, dar ar putea să devină o ameninţare importantă, avertizează un general american, relatează AP în pagina electronică.

8736 afișări
Imaginea articolului Statul Islamic câştigă teren în Afganistan, avertizează un general american

Statul Islamic câştigă teren în Afganistan, avertizează un general american (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Statul Islamic, a cărui notorietate a crescut după ce a cucerit bucăţi vaste din teritoriile Siriei şi Irakului, nu este capabil, încă, să efectueze operaţiuni militare coordonate în mai mult de o zonă, o dată, în Afganistan, le-a spus jurnaliştilor de la Pentagon, joi, din biroul său din Kabul, generalul de brigadă Wilson Shoffner.

"Observăm o oarecare creştere a capabilităţilor (SI), dar nu până într-acolo încât să poată efectua operaţiuni ca cele pe care le vedeţi în Irak şi Siria, deşi observăm că pot evolua în ceva mai serios, mai periculos", a declarat el.

Shoffner a precizat că militanţi din cadrul SI luptă cu talibanii în zone din Afganistan în care gruparea jihadistă încearcă să pătrundă pe teritoriul aflat sub controlul talibanilor. El consideră aceste confruntări "destabilizatoare", subliniind că civili afgani sunt prinşi la mijloc.

"Aceasta este o problemă de securitate şi ne angajăm să ajutăm Guvernul afgan să o rezolve", a promis generalul.

El a refuzat să spună dacă avioane americane au atacat ţinte SI în Afganistan.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici