Statul Islamic sărbătoreşte un an de la cucerirea oraşului Mosul

Militanţii Statului Islamic din Mosul, cel de-al doilea oraş ca mărime din Irak, au sărbătorit, miercuri, un an de la capturarea acestuia, relatează BBC News Online.

781 afișări
Imaginea articolului Statul Islamic sărbătoreşte un an de la cucerirea oraşului Mosul

Statul Islamic sărbătoreşte un an de la cucerirea oraşului Mosul

Localnicii au afirmat că au fost forţaţi să participe, amplasând postere şi decoraţii pe clădirile importante. De altfel, imaginile arată cum steagurile negre ale mişcării flutură în vârful fiecărui stâlp de iluminat de pe strada principală.

În pofida a zece luni de atacuri aeriene desfăşurate de coaliţia internaţională condusă de Statele Unite şi atacuri la sol desfăşurate de forţele guvernamentale irakiene, SI şi-a menţinut controlul asupra teritoriului şi a fost liber să îşi impună aici interpretarea extremă a legii islamice.

Marţi, postul de televiziune prin satelit din Irak al-Sumariyah a citat un oficial local care a afirmat că SI ar urma să organizeze o sărbătorire a "victoriei" la fostul hotel de cinci stele Nineveh, care a fost ocupat de grupare.

Există, de asemenea, informaţii neconfirmate că liderul SI Abu Bakr al-Baghdadi va participa la eveniment sau va difuza o înregistrare video pentru a marca momentul, a adăugat al-Sumariyah.

În iulie, Baghdadi a susţinut o predică la Marea Moschee din Mosul, în care le-a cerut musulmanilor să emigreze către teritoriile controlate de SI pentru a participa la războiul împotriva necredincioşilor. Aceasta a avut loc la câteva zile după ce Statul Islamic a declarat oficial înfiinţarea unui "califat" condus de Baghdadi.

Surse locale au declarat pentru BBC că militanţii SI se antrenau, marţi, pe străzile oraşului, pregătindu-se pentru o ofensivă guvernamentală. Mosul ar urma să devină centrul unei îndelungi campanii după ce Guvernul a recucerit oraşul Tikrit din nordul ţării, la începutul lui aprilie. Dar oficialii americani au declarat că faptul că SI a cucerit oraşul vestic Ramadi luna trecută ar putea întârzia această operaţiune până în 2016, a anunţat New York Times.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici