Stoltenberg denunţă acuzaţiile lui Putin despre "legiunea străină a NATO" în Ucraina drept "prostii"

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a catalogat luni drept "prostii" declaraţiile lui Vladimir Putin prin preşedintele rus acesta a acuzat armata ucraineană că este "Legiunea Străină a NATO" şi a îndemnat Moscova să înceteze să susţină separatiştii proruşi.

1137 afișări
Imaginea articolului Stoltenberg denunţă acuzaţiile lui Putin despre "legiunea străină a NATO" în Ucraina drept "prostii"

Jens Stoltenberg (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Declaraţia potrivit căreia există o legiune străină în Ucraina este o prostie. Nu există nicio legiune NATO, forţele străine în Ucraina sunt ruseşti", a declarat Stoltenberg pentru presă la finalul unei reuniuni extraordinare a Comisiei NATO-Ucraina.

Chiar înainte ca reuniunea NATO să înceapă la Bruxelles, Putin a acuzat Alianţa Nord-Atlantică de faptul că se foloseşte de armata ucraineană ca de o "legiune străină" pentru a "contracara" Rusia.

"Există forţe ruseşti în Ucraina, iar Rusia susţine separatiştii cu armament. Noi am constatat o creştere substanţială în fluxul echipamentelor (trimise) de către Rusia separatiştilor din Ucraina", i-a replicat Stoltenberg. "Vorbim despre echipamente grele şi despre diverse tipuri de echipamente", a insistat el.

Conflictul din estul separatist prorus al Ucrainei a înregistrat sâmbătă o nouă cotitură, după bombardarea portului strategic Mariupol, care s-a soldat cu 30 de morţi şi aproximativ 100 de răniţi civili.

"Condamnăm escaladarea violenţei de-a lungul liniei de armistiţiu din estul Ucrainei de către separatiştii susţinuţi de Moscova", a declarat Stoltenberg, adăugând că "asemenea atacuri oarbe sunt nejustificate şi inacceptabile". "În pofida angajamentelor sale repetate de a lucra la o soluţie paşnică, Rusia continuă să le ofere susţinere, formare, echipamente şi forţe", a acuzat Stoltenberg.

"În ultimele săptămâni Rusia le-a furnizat sute de piese de echipament avansat, inclusiv sisteme de rachete, de artilerie grea, tancuri, vehicule blindate şi sisteme electronice militare", a detaliat secretaru general al NATO, îndemnând din nou Moscova "să înceteze imediat să susţină separatiştii" proruşi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici