Studiu: Cetăţenii europeni au avut mai multă încredere în UE în timpul pandemiei de coronavirus, decât în guvernele naţionale. Ce s-a întâmplat în România

  • Studiu: Încrederea în UE este în creştere, în contextul pandemiei, iar cea în guvernele naţionale, în scădere.
  • Eurofound: Încrederea românilor în UE a crescut în perioada aprilie-iulie.
  • Doar în Spania, Franţa şi Luxemburg, încrederea cetăţenilor a crescut atât în propriile guverne, cât şi în UE.
412 afișări
Imaginea articolului Studiu: Cetăţenii europeni au avut mai multă încredere în UE în timpul pandemiei de coronavirus, decât în guvernele naţionale. Ce s-a întâmplat în România
Încrederea cetăţenilor europeni în instituţiile Uniunii Europene a crescut în timpul pandemiei de coronavirus, dar a scăzut în guvernele naţionale, situaţia fiind valabilă şi în Romania, arată un studiu citat de site-ul Politico.eu.
 
Pe o scală de la 1 la 10, nivelul mediu de încredere în Uniunea Europeană a crescut de la 4,6 în aprilie la 5,1 în iulie, în timp ce media încrederii în guvernele naţionale a scăzut de la 4,8 în aprilie la 4,6 în iulie, conform studiului realizat de Eurofound (Fundaţia europeană pentru îmbunătăţirea condiţiilor de trai şi muncă). Cota 1 înseamnă "lipsă de încredere", iar 10, "încredere totală".
 
Studiul sugerează că există o corelaţie cu asistenţa financiară oferită de Uniunea Europeană ţărilor afectate grav de pandemie. "Gradul de încredere este semnificativ mai mare în rândul respondenţilor care au beneficiat de ajutor financiar în timpul pandemiei (...)", precizează autorii studiului.
 
Încrederea în UE a crescut cel mai mult în Italia (de la 4,1 la 5,2) şi în Spania (de la 4,0 la 5,1), ţările europene cele mai afectate de pandemie. "Cetăţenii probabil au avut tendinţa de a căuta susţinere dincolo de guvernele naţionale", subliniază autorii studiului.
 
Încrederea în UE a scăzut semnificativ în Danemarca, Olanda şi Suedia, care fac parte din grupul ţărilor mai austere, cele ce au pledat pentru o abordare fiscală conservatoare în alocarea stimulentelor de relansare economică.
 
În România, încrederea în instituţiile guvernamentale naţionale a scăzut de la 3,8, în aprilie, la 3,5, în iulie, în timp ce încrederea în UE a crescut de la 4,5, în aprilie, la 5,2, în iulie, potrivit studiului Eurofound.
 
În Austria, încrederea în Guvern a scăzut de la 6,5 la 5,4, iar în Finlanda de la 7,6 la 6,5. În schimb, în aceste două ţări a scăzut şi încrederea în Uniunea Europeană.
 
În Polonia, încrederea în UE a crescut de la 5,1 la 6,2, iar încrederea în Guvern a scăzut de la 2,6 la 2,4. În Bulgaria, încrederea în UE a crescut de la 4,0 la 4,5, iar cea în Guvern a scăzut de la 3,2 la 2,9.
 
Doar în trei ţări, Spania, Franţa şi Luxemburg, încrederea cetăţenilor a crescut atât în propriile guverne, cât şi în Uniunea Europeană.
 
Studiul Eurofound a fost efectuat în toate ţările membre UE, în perioada aprilie-iulie, pe un eşantion reprezentativ de 91.753 de persoane.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici